Mmutski gubitak BP-a od 5,7 mlrd dolara u 2020.

LONDON – Prošlogodišnji sunovrat tražnje i cena na energetskim tržištima izazvan pandemijom kovid-19 ostavio je duboku rupu u finansijama Britiš Petroleuma (BP), pokazuju kvartalni i godišnji finansijski izveštaji britanskog naftnog diva.

Kompanija je prošlu godinu završila s gubitkom od 5,7 milijardi dolara, dok je u predpandemijskoj 2019. godini oztvarila profit od 10 milijardi dolara, prema podacima iz izveštaja o poslovanju, prenosi Raša tudej.

Uprkos delimičnom oporavku tržišta nafte u drugoj polovini prošle godine, rezultati BP-a za poslednji kvartal takođe podbacili u odnosu na očekivanja. U poslednja tri meseca 2020, neto dobit BP-a iznosila je 115 miliona dolara u odnosu na 2,57 milijardi dolara u istom periodu godinu dana ranije.

Iz kompanije objašnjavaju da su gubici uzrokovani padom cena nafte i gasa, značajnim otpisom vrednosti u sektoru istraživanja, smanjenjem rafinerijske marže osekom potražnje za gorivom.

Iako korona mere ograničenja i dalje mogu da utiču na performanse naftne industrije, u BP-u ipak očekuju „mnogo bolje dane u 2021. godini“ zbog oporavka tražnje za naftom.

Međutim, BP-ov optimizam ne dele Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i alijansa globalnih proizvođača „crnog zlata“ – Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK). Prošlog meseca, IEA je smanjila svoje procene o globalnij potražnji za naftom u 2021. godini za 0,3 miliona barela, dok OPEK i njegovi saveznici i dalje ograničavaju pumpanje upravo zbog vlastitih pesimističnih projekcija o kretanju tražnje i cena.

Akcije BP-a na Londonskoj berzi su pale za više od tri procenta, a na Vol Stritu za preko četiri procenta nakon što je kompanija objavila svoje finansijske rezultate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar