Momirović: Deklaracijom smo se obavezali na uklanjanje prep

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da su se Srbija i ostale zemlje Jugoistočne Evrope, potpisivanjem Deklaracije o posvećenosti železnici, obavezale da će razvijati železnički saobraćaj tako da bude brži, zeleniji, održivi i bez prepreka.

Nakon potpisivanja Delkaracije u okviru „Železničkog samita Zapadnog Balkana 2021“ u Beogradu, Momirović je za Tanjug kazao da Deklaracija podrazumeva zajednički rad svih zemalja regiona, a uz podršku EU, da se uklanjaju barijere koje stoje na putu železničkom transportu.

„Deklaracija podrazumeva da jedinstvenim pristupom rešavamo sve probleme u železničkom saobraćaju. Pre 30 do 40 godina, Evropa je bila satkana od granica, niste mogli lako da dođete iz Francuske u Nemačku, danas kada prelazite iz jedne u drugu zemlju, vi granice ne osećate. U našem regionu, na primer, od Ljubljane do Beograda morate da prođete šest graničnih proceura“, rekao je Momirović.

Ističe da dok se Evropa integrisala, naš region se dezintegrisao i to je, dodaje, najviše pogodilo železnički saobraćaj, automobilski, kargo…

„To mora da se zaustavi, a to ne možemo sami da rešimo, moramo u tome da imamo jedinstven pristup i upravo je to ono što smo potpisali“, rekao je Momirović.

Podsetio je da je ova godina proglašena za „Evropsku godinu železnice“, a upravo u ovoj godini, ističe, Srbija završava najveći projekat srpske železnice – spajanje brzom prugom Beograd i Novi Sad.

Govoreći o današnjem samitu u Beogradu, Momirović je istakao da je srpska prestonica danas centar železničkog života u jugoistočnoj Evropi i da je samit okupio sve ministre infrastrukture i građevinarstva u regionu, ljude koji upravljaju železničkim preduzećima, kao i akademsku zajednicu.

Istakao je da je današnji samit velika prilika da region pokaže veliku perspektivu u integrisanju i kroz železnički saobraćaj, ali i da ukaže na probleme u toj oblasti.

Momirović je naglasio da se železnica sama po sebi nameće kao “transportni sistem budućnosti” i da jedino železnica može da obezbedi održivu mobilnost, energetsku efikasnost, bezbednost i klimatsku neutralnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar