Momirović: Do polovine naredne godine još 250 pružnih prelaza dobija rampe

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas pružni prelaz u Resniku i najavio da će do polovine naredne godine biti započeta modernizacija oko 250 pružnih prelaza, u vrednosti od 43 miliona evra.

Momirović je rekao da će u naredih mesec dana biti započeta modernizacija na prvih 35 pružnih prelaza, koji će dobiti savremenu signalizaciju, semafore i rampe i izrazio očekivanje da bi taj posao mogao da bude gotov već do kraja ove godine.

Dodao je da će za to biti izvođeno 6,9 miliona evra, zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Na našim prugama samo u maju je prevezeno 516.500 putnika, što je rast od 94 odsto u odnosu na prošlu godinu i zato moramo mnogo više da investiramo u bezbednost saobraćaja, naročito na pružnim prelazima, kao što je ovaj u Resniku i do polovine sledeće godine investiraćemo u 250 pružnih prelaza sa 43 miliona evra, uz pomoć EBRD i Svetske banke i to će biti verovatno najveća investicija u bezbednost želeničkog saobraćaja u prethodnih 10 godina“, rekao je Momirović Tanjugu.

Na tim pružnim prelazima će biti ugrađena najsavremenija oprema za odvijanje železničkog i drumskog saobraćaja, u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Naveo je da u Srbiji imamo oko 2.118 pružnih prelaza, od čega je oko 520 obezbeđeni rampama, ali uglavnom zastarelom tehnologijom.

Ostali prelazi su obezbeđeni drumskom saobraćajnom signalizacijom.

„Moramo u narednim godinama da učinimo maksimalno bezbednim sve pružne prelaze“, poručio je Momirović.

Centralni deo opreme za osiguranje putnih prelaza tipa RLC23 proizvođača Altpro biće smešten u tipiziranu kućicu smeštenu neposredno pored putnog prelaza.

Ovaj uređaj samostalno upravlja radom putoprelaznih polubranika i svetlosnih signala opremljenih svetiljkama u led tehnologiji, kao i jakozvučnim zvonom.

Uloga ovog dela opreme je da učesnike u drumskom saobraćaju obaveštava o nailasku šinskih vozila.

Sam uređaj je dizajniran i sertifikovan za najviši nivo bezbednosti na prugama, a ovakvi tipovi uređaja nalaze se na brojnim putnim prelazima ne samo u zemljama regiona, već i širom Evrope.

Princip rada signalno – sigurnosnog uređaja je prilično jednostavan i zbog toga su ovakvi uređaji naišli na široku primenu na evropskim prugama.

Kada se voz na udaljenosti od dva kilometra približava putnom prelazu, aktiviraju se senzori koji šalju signal softveru u kućici na putnom prelazu.

Zatim ovaj uređaj daje zadatak da se rampa spušta uz istovremeno uključivanje trepćućeg svetla na saobraćajnom znaku i aktiviranju jake sirene koja obaveštava učesnike u drumskog saobraćaju o skorom nailasku voza.

Kada se voz udalji na dva kilometra od putnog prelaza aktivira se senzor koji potom istom procedurom omogućava prelazak drumskih vozila.

Time je obezbeđena maksimalna bezbednost svih učesnika u saobraćaju, kažu u srpskim železnicama.

U prethodnih pet godina na pružnim prelazima su stradale 34 osobe, što je u proseku između pet i 10 godišnje.

U zemljama kao što su Francuska i Italija obezbeđeno je semaforima i rampama oko 70 odsto pružnih prelaza, dok je, na primer, u Velikoj Britaniji broj tako obezbeđenih pružnih prelaza sličan kao kod nas i iznosi oko četvrtinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar