Momirovic i Zofre: Vazno infrastrukturno povezivanje SRB i EU

BEOGRAD – Srbija će uskoro svoju infrastrukturu dovesti na nivo kakav imaju zemlje Zapadne Evrope, a u tom cilju su nam od velike pomoći sredstava koja u vidu grantova ili povoljnih zajmova dobijamo od Evropske unije, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Tomislav Momirović.

Ministar Momirović je to izjavio nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žofreom, i naglasio da je strateško opredeljenje Srbije pristupanje Evropskoj uniji.

„Srbija pripada Evropi istorijski, civilizacijski i ekonomski, a uskoro ćemo našu infrastrukturu dovesti do nivoa kakav imaju zemlje Zapadne Evrope. Naše strateško opredeljenje je pristup EU, i to se nije promenilo i neće se promeniti, i zaista mnogo radimo na tome da što pre postanemo članica“, rekao je Momirović.

Ukazao je da je EU glavni ekonomski partner Srbije i glavni partner u investicijama u infrastrukturu.

Momirović je naveo da su juče prisustvovali početku radova na izgradnji autoputa Niš-Priština, dodajući da su institiucije EU dale velika bespovratna sredstva kako bi taj projekat bio realizovan.

„Danas smo sa ambasadorom pričali o drugim projektima, najviše o železničkom Koridoru 10, pre svega o delu od Beograda do Niša, brzo krećemo u realizaciju i tog projekta. Pričali smo o velikim grantovima koje će nam institucije EU obezbediti“, naveo je Momirović.

Kaže da je sa ambasadorom Žofreom razgovarao i o projektima u oblasti zaštite životne sredine kao što su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizaciona infrastuktura, kolektorska infrastruktura…

Momirović je istakao da Srbija i za sprovođenje tih projekata dobija značajna bespovratna sredstava od evropskih partnera.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre istakao je da je EU glavni donator Srbije i da postoji snažna ekonomska saradnja između Srbije i EU.

„EU je, takođe, najveći trgovinski partner Srbije i iz EU dolazi najviše stranih direktnih investicija. Sve to zahteva bolju povezanost i zato nam je važno da bolje povežemo Srbiju sa EU“, rekao je Žofre.

Ističe da je EU za projekat izgradnje „Autoputa mira“, odnosno autoputa od Niša do Prištine, obezbedila bespovratnu pomoć od 40 miliona evra, a da su pored tog iznosa EIB i EBRD obezbedile povoljne zajmove u iznosu od 220 miliona evra.

Žofre je kazao da je tema razgovora bila i železnički deo Koridora 10, koji povezuje Beograd i Niš i pruža se dalje prema jugu, dodajući da je taj projekat od velikog značaja za modernizaciju želeničkog sistema u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar