Momirovic: Podizemo zeleznice, biće nosilac saobraćaja

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović otvorio je danas, u Železničkom muzeju, izložbu „55 godina lista Pruga“, koja je osvećenju obeležavanju jubileja tog lista srpske železnice i poručio tom prilikom da će železnice ponovo biti nosilac saobraćaja.
Momirović je je tom prilikom istakao da država sprovodi velike investicije u razvoj železničke infrastrukture, a koje su prethodnih decenija izostajale.

„Ne radi se samo o tome da smo imali teška vremena, jer i pre devedestih godina jednu deceniju železnica, ne samo kod nas, već i u celoj Evropi, počela je da gubi ulogu koju je imala pre“, naveo je ministar.

Naglasio je da vlada pokušava da železnica vrati ulogu koju je imala krajem sedamdesetih godina.

Izložbu su organizovale Železnice Srbije a.d. u okviru manifestacije Dani evropske baštine.

Prva dva železnička lista Železnički glasnik i Saobraćajni vesnik izašla su 1890. godine, šest godina nakon uspostavljanja železničkog saobraćaja u Srbiji 1890. godine.

Tokom 20. veka objavljeno je oko 250 železničkih listova, a jedino „preživelo“ informativno glasilo železničkog sektora danas jeste list Pruga.

List je prvobitno izašao kao službeno-informativno glasilo tadašnjeg Železničkog transportnog preduzeća „Beograd“ i imao je zadatak da prati i objavljuje odluke organa upravljanja.

S vremenom pojavljuje se sve više autorskih tekstova koji govore o položaju radnika, pojavama na železnici, pojavljuju se prvi izveštaji sa sportskih takmičenja, kulturnih dešavanja.

List se udaljava sve više od osnovne koncepcije i postaje pravi hroničar vremena i važan izvor za proučavanje savremene istorije naših železnica.

Novinari Pruge počinju da prate sve važne događaje na železnici: od elektrifikacije srpskih pruga, preko rekonstrukcije Beogradskog železničkog čvora, do otvaranja pruge Beograd – Bar.

Osim o značajnim građevinskim poduhvatima, list počinje da piše i o uvođenju novih tehnologija i napuštanju starih tehničkih sistema.

Tako Pruga donosi priče o ispraćaju parne vuče i nabvci novih vučnih i vučenih sredstava.

Novinari Pruge nastojali su i da uđu u domove svojih kolega i zabeleže priče iz života i rada zaposlenih.

Na taj način ovaj list, koji je danas jedino glasilo namenjeno informisanju radnika u železničkom sektoru i jedan od retkih sačuvanih radničkih listova u Srbiji, postaje nastavljač tradicije železničkog novinarstva duže od jednog veka, ali i svojevrstan istorijski izvor dragocen svima koji proučavaju istoriju srpskih železnica.

Od 23. februara 1966. godine kada je odštampan prvi broj lista do danas objavljeno je više od 55.000 tekstova, više od 34.000 fotografija i odštampano i distribuirano preko petnaest miliona primeraka lista Pruga.

Danas je list Pruga dobio moderan, savremen dizajn časopisa revijalnog tipa i novu koncepciju – da bude svedok i verni pratilac ubrzanog razvoja i modernizacije srpskih železnica, hroničar događaja u savremenim tokovima i svedočanstvo generacijama koje dolaze o pojavama i ličnostima koje su obeležile železnicu na našim prostorima od njenog nastanka do danas.

Pred ovim listom postavljeni su i novi izazovi – da pomogne da se vrati poverenje putnika u srpske železnice tako što će i dalje pravovremeno i verodostojno informisati javnost o ulaganjima u ovaj veliki privredni sistem, o modernizaciji i obnovi, rekonstrukciji železničkih saobraćajnica, o nabavci novih vozova.

Pruga će i dalje afirmisati prave železničke vrednosti i biti svedok i analitičar železničkog sektora, kako bi dala svoj puni doprinos razvoju železničkog sistema i podizanju svesti u javnosti o prednostima železničkog saobraćaja, ali i učestvovala u stvaranju nove medijske slike o železnici.

Izložba „55 godina lista Pruga“ otvorena je u sklopu manifestacije „Dani evropske baštine“, čime su Železnice Srbije ad svoje kulturno nasleđe približile javnosti i učinile ga dostupnim širem krugu posetilaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar