Mostarski Aluminij se gasi u nedelju ako ne izmiri dug

MOSTAR – Kompanija Aluminij iz Mostara u nedelju ostaje bez snabdevanja električnom energijom, a posledice mogu biti trajno uništenje elektrolitičkih ćelija, moguće eksplozije i povrede radnika, upozorilo je rukovodstvo tog preduzeća na danšnjoj konferenciji za novinare.

Naveli su da „smrzavanje“ aluminijuma u ćelijama onemogućava ponovno pokretanje proizvodnje i uputili apel nadležnima za brzo reagovanje, dok su radnici su poručili da će fizički onemogućiti isključenje kompanije s elektrodistributivne mreže, prenosi portal klix.ba.

Dražen Pandža, v.d. direktora Aluminija, rekao je da se kompanija nalazi „u velikim dubiozama“, da su računi za električnu energiju dostigli enormne iznose, a cene struje na berzama istorijske nivoe, što je sve rezultiralo neizdrživom situacijom za Aluminij.

„Duže vreme upozoravamo na situaciju, upoznajemo vlasnike, tražimo njihovo aktivno učestovanje u rešavanju problema jer je situacije toliko kompleksna da je mi sami ne možemo rešiti“, kazao je on.

Najveći problem, kako je dodao, „predstavlja informacija koju smo jutros dobili od Nezavisnog operatera sistema (NOS) u BiH, a to je da u nedelju počinju s isključenjem Aluminija s mreže“.

„Jednostrani prekid snabdevanja električne energije izazvao bi nesagledive posledice i uništio ono što nije uspeo ni rat“, upozorio je Pandža.

Ekonomske posledice po Mostar i Hercegovinu niko ne može ni proceniti, napominje portal.

Pandža je napomenuo da je 17. juna 2013. godine Vlada Federacije BiH preuzela obaveze subvencionisanja troškova električne energije, da je zauzvrat dobila povećani procent vlasništva, a da nije ispunila svoje obaveze.

„Aluminij ima još 48 sati života, ako ova država ne vidi budućnost ove firme neka kaže da i mi znamo šta nam je raditi“, zaključio je Pandža.

Posle istupa čelnih ljudi kompanije medijima su se obratili predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih Aluminija, koji su kazali da neće dopustiti isključenje električne energije ni po koju cenu.

Problemi u Aluminiju traju godinama, a posebno su aktualizovani ovog leta kad je došlo do iznenadne smene direktora Maria Gadžića. Nova Uprava i Sindikat odgovornost prebacuju na Vladu Federacije BiH, dodaje se u tekstu.

Ove sedmice je iz Elektroprivrede HZHB saopšteno da električnu energiju više neće isporučivati onima koji ne mogu da plaćaju svoje obaveze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar