Na rekama u Srbiji više tereta i kruzera nego prošle godine

BEOGRAD – Na kraju trećeg kvartala ove godine na rekma u Srbiji zabeleženo je više tereta i putničkih kruzera nego prošle godine, saopštila je danas Agencija za upravljanje rekama.

Kada se radi o pretovarenom teretu na rekama, pretovareno je 12 miliona tona robe, što predstavlja rast od 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a najčešće su pretovarani šljunak, pesak i kameni agregati – 27,6 odsto, zatim ugalj – 14,8 odsto, žitarice – 14,7 odsto, nafta i naftni derivati -13 odsto u ukupnom pretovaru, a rude – 10,5 odsto.

Dodaje se da su intenzivne aktivnosti u oblasti građevinarstva i realizacija infrastrukturnih projekata Vlade Srbije rezultirali većim količinama pretovarenog šljunka, peska i kamenih agregata, kao i da je ugalj na drugom mestu kao rezultat rada JP „Elektroprivreda Srbije“‘.

Takođe, ovogodišnja nautička sezona pokazala je poboljšanje u poređenju sa prošlogodišnjom, kada je zbog nepovoljnog uticaja pandemije obustavljen kruzing u celoj Evropi.

Do 1. oktobra na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji zabeleženo je 356 pristajanja i 28.705 ukrcanih i iskrcanih putnika, od kojih je najviše bilo u Beogradu – 149, Novom Sadu – 95, Donjem Milanovcu – 66 pristajanja, Golupcu – 43 i u Kladovu dva,.

Agencija predviđa, navodi se da će se u četvrtom kvartalu održati trend rasta pretovara tereta na rekama u Srbiji, a na osnovu dosadašnjeg prometa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar