Na sajmu i stari srpski zanati, ohridski biseri, Skenderbeg. .

BEOGRAD – Veliki izbor autothonih vina iz regiona, gastronomski specijaliteti, makedonski rubin i ohridski biseri, šest lekovitih albanskih začcina, kao i stari zanati iz Srbije, ručno tkanje i pustovanje vune, samo su deo bogate pounude na sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu“, koji traje do 4. septembra.

Izlagači očekuju, kako su rekli Tanjugu, da će sa sajma izaći bogatiji ne samo kada je reč o poslu, već i da će steći nova prijateljstva i iskustva.

„Vinska vizija“ održava se po prvi put u Beogradu sa ciljem da na jednom mestu objedini vinsku, ali i gastronomsku i turističku ponudu zemalja članica ove inicijative, kako bi zajedno nastupili na sveskom tržištu.

Posetioci sajma mogu da uživaju u velikom izboru crvenih, belih i roze vina, ali i rakija koje predstavlja ukpuno oko 400 izlagača i proizvođača vina iz 22 zemlje sveta.

Prezenter Stefan Milenković ispred zadužbine manastira Hilandara rekao je da na sajmu izlažu manastirska vina sa Svete Gore.

„Danas predstavljamo pet etiketa Savino polje, koje je premium vino manastira Hilandar iz 2016, Hilandar 2016. i 2017, roze iz 2021. i jedno vino koje se koristi za pričešće, a koje je ujedno i dezertno vino koje se zove ‘Hilandar nama’ iz 2021“, naveo je Milenković.

Ocenio je ovaj sajam kao reprezentativan i dobru priliku da se širem krugu posetilaca i ljubiteljima vina predstave autothone sorte.

Istakao je da je Savino polje vino koje bi najpre preporučio posetiocima da probaju, jer je najbolje vino koje manastir pravi, a ne pravi se svake godine već samo kada je berba dobra.

Na štandu poznatog albanskog brenda Skenderbeg jedan od izlagača rekao je da je to velika kompanija i da je Sajam vina OB za njih velika prilika da prošire tržište.

Istakao je da je piće Skenderbeg njihov najveći najpoznatiji brend, pre svega zbog kvaliteta i tradicije.

„Ono što je specifično kod Skenderbega je njegov ukus“, rekao je on i dodao da iako su prisustni na našem tržištu žele da pojačaju svoje poslovno prisustvo.

Takođe, dodao je da je ovde probao srpsku rakiju i da mu se sviđa.

Direktor Turističke organizacije Severne Makedonije Ljupče Janevski kazao je da njegova poslovna agencija na sajmu izlaže filigrame – metalni nakit sa jedinstvenim ohridskim biserom i rubinom.

Izrazio je nadu da će se turisti zainteresovati za turističke potencijale S. Makedonije, te da će se povratiti rezultati postignuti u toj oblasti iz 2019. godine, ali i da će se zajednički nastup zemalja Otvorenog Balkana isplatiti.

„Turizam ne poštuje teritorijalne granice već samo destinacije, OB je destinacija od 12 miliona turista i nadam se da ćemo zajedno imati više od 30 miliona noćenja. Ovaj sajam poručuje da OB može sve”, rekao je Janevski.

Naglasio je da je posebno zanimljivo što posetioci sajma mogu da vide makedonski rubin, kao i tehniku kojom se izrađuje ohridski biser, koje prave samo dve porodice iz Makedonije.

Iz vinarije Kovačević poručuju da na sajmu premijerno predstavljaju penušavac roze iz 2011. i pino noar i da žele da pokažu ljudimo šta je to novo što ova porodična vinarija ima u ponudi.

Ističu da je ova porodična vinarija prešla na sištem konverzije što znači da je potpuno prešla na organski sistem proizvodnje.

Vina sa etiketama zamna i kremen-kamen aduti su sa kojima na sajmu nastupa vinarija Matalj iz Negootina, a predstavnik te vinarije Bogdan Pavlović od sajma očekuje samo najbolje, uspešnu promociju i proširenje poslovne saradnje.

Negotinski kraj poznat je i po seriji Tajna vinove loze gde se promoviše sorta grožđa bagrina, a Pavlović kaže da je u pitanju, iako vinarija Matalj nema vina od te sorte, vrlo potentna i zanimljiva sorta, koja je autentični predstavnik srpskog vinarstva.

U Hali 1 nalaze se, jedan pored drugog, nacionalni štandovi Srbije, Severne Makedonije i Albanije, na kojima se mogu videti on ošto je najspecifičnije iz njihove ponude.

Na štandu Srbije predstavljen je razboj za tkanje i tehnika pustovanja vune, na štandu Severne Makedonije čuveni ohridski biseri, a na štandu Albanije njihovo poznato lekovito začinsko bilje: lavanda, mlevena paprika, origano, kamilica, planinski čaj i crna ribizla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar