Na sajmu u Moskvi dogovoreni poslovi vredni 27,6 miliona evra

Prehrambene kompanije iz Srbije koje su učestvovale na medjunarodnom sajmu prehrane „Prodekspo 2016“ u Moskvi dogovorile su izvoz u iznosu od 27,6 miliona evra, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Sajam je održan od 8. do 12. februara i na njemu je učestvovalo 2.309 izlagača iz 65 država, a Srbiju je predstavljalo 15 kompanija.

Izvoz u Rusiju i zemlje Zajednice nezavisnih država dogovorile su kompanije u oblasti proizvodnje i prerade mesa i mleka, voća i povrća, peciva, konditorskih i bezglutenskih proizvoda, alkoholnih pića.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da je, osim konkretnih poslovnih aranžmana srpskih kompanija, značajan rezultat ovogodišnjeg „Prodekspa 2016“ to što su dogovoreni bilateralni susreti predstavnika ruskih trgovinskih lanaca sa srpskim kompanijama, potencijalnim dobavljačima.

On je najavio da će 11. marta u Beogradu biti održan sastanak privrednika iz Srbije i predstavnika petnaestak ruskih regionalnih i federalnih trgovinskih lanaca.

PKS je istakla da je na „Prodekspu“ veliki uspeh postigla kompanija Karneks (Carnex), jedini strani proizvodjač (van Zajednice nezavisnih država) koji je nagradjen sa dva prestižna priznanja.

„Biti jedina kompanija iz Srbije i čitavog regiona, koja je osvojila dve nagrade na svetski poznatoj izložbi, izuzetan je uspeh i veliko priznanje ne samo za Karneks, nego i za našu državu i potvrda da kao zemlja možemo da ponudimo vrhunske proizvode“, izjavio je menadžer izvoza u Karneksu Srdjan Radovanović.

Na trgovinsku razmenu Srbije i Rusije u 2015. godini uticale su oscilacije kursa rublje. Srpski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na to tržište opao je za 13,3 odsto, ali je rast zabeležen u izvozu jabuka za 35 odsto, nektarina 122 odsto, breskvi 93 odsto, trešanja i višanja 27 odsto, kao i malina – 90 odsto.

Ukupna vrednost izvezenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju prošle godine iznosila je 270 miliona dolara.

Nastupe srpskih kompanija na medjunarodnim sajmovima organizuje PKS u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i već su počele poripreme za sajmove prehrambene industrije – World Food Moskva u septembru, kao i SIAL Pariz u oktobru. Ostale fotografije uz

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar