Na Sava promenadi festival jagodičastog voća 2. jula

BEOGRAD – Prvi festival jagodičastog voća Srbije – „Belgrade berry festival“ biće održan 2. jula na Savskoj promenadi, najavljeno je danas u Privrednog komori Srbije.

Malina, borovnica, jagode, kupine, aronija i proizvodi od tog voća proizvođači će tokom čitavog dana izlagati, a cilj je da se kroz kontakt sa posetiocima i u Srbiji bolje prepozna značaj ove vrste voća po kojoj smo već poznati u svetu.

Za festival čiji su pokrovitelji PKS i GIZ – nemačka saradnja, organizator i vlasnik koncepta Pelegreen studio, a održava se kroz partnerstvo sa Turističckom organizacijom Srbije i više kompanija do sada se prijavilo petnaestak proizvođača.

Veljko Jovanović iz PKS rekao je da su zajedničkim naporima proizveli događaj – festival, koji donosi novu energiju.

„Ideja da predstavimo domaćoj javnosti i gostima jagodičasto voće po kome smo već poznati u svetu“, rekao je on.

Dodao je da se izlagači i dalje mogu prijaviti i istakao da im PKS poklanja besplatnu prijavu za žig proizvodeno u Srbiji – Čuvarkuću i 30 posto popusta na korišćenju u prvoj godini.

On je ocenio da festival izlazi u susret domaćem tržištu koje je sve zainteresovanije za jagodičasto voće.

Dodao je da u Srbiji postoji i trend da se u organsku poljoprivredu uključuje sve više građana.

Izvršni producent i vlasnik autorskih prava na festival Aleksandar Veljanović iz Studija Pellegrin zahvalio je na podršci za premijerno izdanje festivala koji će postati tradicija.

On je najavio da će 29. juna od Trga Republike do Kalemegdana, Knez Mihajlovom ulicom proći i „Beri karneval“ kao najava festivala.

Naglasio je da će najbolji proizvođači i kompanije dobiti nagrade, za posetioce se organizuje tombola, biće edukativnih radionica, kao i učešća umetnika Aleksandra Kocića koji portrete stvara od recikliranih igračaka.

U večernjim satima planiran je nastup benda Frajle
čiji producent Predrag Cvetković najavio dobru zabavu i dodao da će to biti prilika da predstave novi muzički materijal, te da su pri kraju izrade okumentarnog filma o bendu.

Zagorka Marković iz GIZ- Nemačke saradnje podsetila je da je organska poljoprivreda u fokusu te organizacije već 15 godina, te da se fokus pomera ka održivoj poljoprivredi.

„Radosni smo da podržimo inovativan koncept ovog festivala. Fokus će nam biti i zelena transformacija. Biće održan i stručni panel o održivoj poljoprivredi“, rekla je ona.

Vesna Zlatić iz Turističke organizacije Srbije podržala je napore da se napravi nova turistička manifestacija koja podržava poljoprivredne proizvođače jagodičastog voća po kome smo u svetu prepoznatljivi.

Dodala je da ti proizvodi osnov čarobnih napitaka i izuzetnih specijaliteta važnih za turizam.

Naglasila je da je Beograd zvezda srpske turističke privrede, te da je Savska promenada lokacija koja će dopuniti uživanje posetiocima festivala.

„Važno je da se okupimo oko autentičnog važnog proizvoda. A biće obagaćen festivalom i Beograd“, rekla je ona.

U predstavljanju festivala učestvovali su i proizvođači kupinovog vina Zov, proizvoda od voća Pulp up, kao i udruženja Serbia Organica.

Predstavljen je i portret koji je prisutni slikar Aleksandar Kocić uradio od recikliranih igračaka, kao proizvodi od recikliranih materija Ekobag, te najavljen njihov aktivan doprinos festivalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar