Nadležni moraju da mere zagađenje i preduzimaju mere

BEOGRAd – Nedavni požari na deponiji u Vinči i u Bloku 70 uzrokovali su ispuštanje izuzetno opasnih kancerogenih materija dioksina i furana, saopštila je Beogradska otvorena škola (BOŠ) pred početak dvodnevne onlajn konferencije Move.Link.Engage. koju je organizovala u Beogradu.

„Problem koji se javlja kada su dioksini i furani u pitanju je što se njihova štetnost po okolinu i ljude time ne završava, jer ove supstance iz vazduha završavaju u zemlji i vodi, odakle ponovo možemo da dođemo u kontakt sa njima i da tako prouzrokuju zdravstvene probleme“, navodi BOŠ.

Upozorava se da nadležni moraju strogo da prate emisije dioksina i furana, materija koje se nalaze na listi zagađivača, i da uklone njihove povišene koncentracije.

„Međutim, u Beogradu ne postoji tehnologija koja meri koncentraciju dioksina i furana što posredno znači
da šteta ne može da bude adekvatno sanirana. Nepostojanje proverenih informacija o tome šta se nalazi u vazduhu, odnosno šta udišemo, izaziva dodatnu zabrinutost svih građana“, saopštava BOŠ.

Upozorava se da pored kancerogenih materija kao što su dioksini i furani, koji se pojavljuju tokom požara i
sagorevanja plastike, sledi početak grejne sezone, kada su građani izloženi praškastim materijama, opasnim zagađivačima poznatim kao PM 2.5 i PM 10 koji se oslobađaju sagorevanjem uglja i drveta.

Podseća se da zagađenje koje se pojavljuje tokom zime u mnogim lokalnim zajednicama u Srbiji dovodi do
kardiovaskularnih bolesti i bolesti disajnih puteva.

„Ovi zagađivači se smatraju ‘tihim ubicom’, jer se njihova štetnost po zdravlje ispoljava nakon dužeg vremena izlaganju i odražava se na skraćivanje životnog veka“, saopštava BOŠ.

Dodaje se kako su zvanični podaci za 2019. godinu pokazali da je na mernoj stanici na Novom Beogradu zabeleženo najviše dana sa prekomernim zagađenjem, čak 169, ali da ni Užice, Valjevo i Smederevo ne zaostaju za ovim brojem.

„Dok očekujemo zvanični izveštaj o kvalitetu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine za 2020. godinu, oslanjamo se na podatke prve građanske mreže za merenje kvaliteta vazduha u Srbiji pokrenute od strane Beogradske otvorene škole“, navodi BOŠ.

Ističe da su merenja ove mreže pokazala da je tokom
protekle grejne sezone vazduh bio zagađen izuzetno visokim koncentracijama PM2.5 i PM10 čestica u mnogim gradovima. „Tako je u 23 sredine, od 35 u koliko je obavljano merenje putem građanske mreže, zabeleženo prekomerno
zagađenje vazduha“, navodi BOŠ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar