Najbolji iz Republike Srpske na praksi u NBS

BEOGRAD – U Narodnoj banci Srbij je u toku letnja praksa koju obavljaju 34 studenta, a među kojima je šest najboljih studenata sa ekonomskih i pravnih fakulteta iz Republike Srpske.

Studenti letnju praksu obavljaju u 16 organizacionih jedinica NBS u Beogradu, kao i u Filijali u Nišu, u skladu sa ranije potpisanim memorandumima o poslovnoj saradnji, koje je NBS potpisala sa fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj, saopšteno je iz centralne banke.

NBS je jedina institucija u Srbiji koja je uspostavila saradnju sa svim ekonomskim i pravnim fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj, a praksu ove godine pored studenata iz Republike Srpske, obavljaju i najbolji studenti sa Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Prištini.

„Narodna banka Srbije postala je sinonim za stabilnost i poverenje, nosilac i oslonac ekonomske stabilnosti i održivog rasta naše privrede. Zbog toga želimo da znanje, iskustvo i veštine stečene višegodišnjim uspešnim radom prenesemo našim mladim kolegama, ali i da otvorenog uma saslušamo ideje koje donose nove generacije, i tako idemo u susret izazovima koje donosi budućnost“, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Dodaje da je posebno raduje činjenica da će pored najboljih studenata iz Srbije, koji tradicionalno rade u NBS i koji NBS smatraju najpoželjnijim poslodavcem, prvi put praksu obavljati i najbolj i studenti iz Republike Srpske.

Studentkinja Vladana Ritan sa Ekonomskog fakulteta u Banja Luci, sa prosečnom ocenom položenih ispita 9,86, kaže da letnja praksa u NBS za nju predstavlja jedinstvenu priliku da stekne uvid u rad najznačajnije ekonomske institucije u Srbiji.

„Posebno mi je zadovoljstvo što, kao budući ekonomista, imam priliku da praktična znanja steknem u Sektoru za ekonomska istraživanja i statistiku. Oduševljena sam radnim kolektivom, stručnošću i susretljivošću zaposlenih koji su mi u svakom trenutku na raspolaganju. Ponosna sam što imam priliku da učestvujem u ovom značajnom projektu, koji predstavlja novu dimenziju saradnje između Republike Srpske i Srbije”, navodi ona.

NBS od 1. jula do 31. avgusta organizuje letnju praksu za studente završnih godina studija prvog i drugog stepena na visokoškolskim ustanovama u Srbiji, za studente državljane Srbije koji studiraju na univerzitetima u inostranstvu, a 2019. potpisani su i memorandumi o saradnji sa fakultetima iz Republike Srpske.

Do sada je ukupno 600 studenata pohađalo letnju praksu u NBS. Prema obrazovnom profilu najveći broj studenata je ekonomskog, pravnog i informatičkog usmerenja, s tim da se svake godine upućuje poziv i studentima elektrotehnike, matematike, bezbednosti i mašinstva, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar