Napredak u izradi CEFTA mehanizma za rešavanje sporova između članica

PODGORICA – Uspešna ekonomska saradnja i porast trgovine između zemalja potpisnica CEFTA sporazuma, a zatim i njihovo priključenje jedinstvenom EU tržištu, zahtevaju postojanje pouzdanog mehanizma za rešavanje sporova u čijem je uspostavljanju ostvaren napredak, navodi se u saopštenju nakon dvodnevnih pregovora zemalja CEFTA.

U glavnom gradu Crne Gore održan je sastanak o Dodatnom protokolu 7, u cilju izrade efikasnijeg Mehanizma za rešavanje sporova.

Navodi se da ovaj mehanizam podrazumeva strukturisani proces čiji je cilj rešavanje sporova, koji mogu nastati između dve ili više strana uključenih u trgovinu.

„Da bi bio sprečen štetan uticaj na trgovinu i ukupne odnose između strana u CEFTA sporazuma, trgovinske barijere moraju se prevazići, a sporovi rešavati“, izjavio je direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić.

Ističe da je uspostavljanje brzog, transparentnog, prilagodljivog i ekonomičnog mehanizma za rešavanje sporova cilj kontinuiranih pregovora.

„Takav sistem mora biti vođen pravilima, nezavisan, nepristrasan i u krajnjem mora biti u stanju da garantuje zaštitu i sprovođenje“, rekao on i dodao da očekuje kako će poboljšani mehanizam za rešavanje sporova značajno doprineti integraciji unutar CEFTA, kroz veću predvidljivost”, rekao je Đikić.

Dejvid Hadson iz Generalnog direktorata za politiku susedstva i proširenja Evropske komisije (DG NEAR) istakao je da „efikasan mehanizam za rešavanje sporova daje trgovačkim društvima i investitorima poverenje prilikom upostavljanja poslovanja na novim tržištima“.

„Zbog toga je rad unutar CEFTA na poboljšanom mehanizmu za rešavanje sporova toliko važan za jačanje trgovine na Zapadnom Balkanu i tom pogledu je ostvaren napredak, pa se nadamo da će dogovor biti postignut do kraja godine”, rekao je Hadson.

Prepoznajući značaj usvajanja efikasnog mehanizma za rešavanje sporova unutar CEFTA, v.d. generalne direktorke za međunarodnu trgovinsku i ekonomsku saradnju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Jovana Krunić istakla je da je finalizacija pregovora o Dodatnom protokolu 7 o rešavanju sporova definisana kao jedan od prioriteta tokom predsedavanja CEFTA 2023. godine.

Ohrabrila je sve članice CEFTA da nastave sa konstruktivnim pristupom pregovorima u cilju zatvaranja preostalih otvorenih pitanja i okončanja pregovora tokom ove godine i tokom predsedavanja Crne Gore.

Ona je naglasila da funkcionalan mehanizam za rešavanje sporova može doneti mnoge prednosti sporazumu o slobodnoj trgovini i njegovim stranama.

„Može pomoći i u sprečavanju i rešavanju trgovinskih sporova na blagovremen i efikasan način, smanjujući na taj način neizvesnost i povećavajući predvidljivost za preduzeća i investitore, a takođe, može promovisati poštovanje pravila i obaveza iz sporazuma, što zauzvrat podstiče jednake uslove za sve strane“, rekla je Jovana Krunić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar