Narodna banka Srbije: Kreditni rejting sa stabilnih na pozitivne izglede

Narodna banka Srbije saopštila je danas da je rejting agencija Standard and Poor’s popravila sa „stabilnih“ na „pozitivne“ izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou „BB-“.

Takođe, potvrđen je i kreditni rejting Srbije za kratkoročno zaduživanje na nivou „B“, navodi NBS dodajući da agencija ističe nastavak povoljnih tendencija u domenu fiskalnih kretanja.

Kako ističe NBS, prema navodima agencije Standard and Poor’s, popravljanje izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga rezultat je pre svega uspešne fiskalne konsolidacije i sprovođenja strukturnih reformi, ubrzanja ekonomskog rasta zasnovanog na investicijama i smanjenja eksterne neravnoteže usled snažnog rasta izvoza.

Agencija Standard and Poor’s ističe da će Srbija zahvaljujući uspešnom sprovođenju mera fiskalne konsolidacije u 2016. smanjiti fiskalni deficit na nešto preko 2 odsto, što je, kako navode, bolji rezultat od inicijalno očekivanog.

Prema oceni Agencije, i eksterna neravnoteža nastavlja da se smanjuje. Očekuje se deficit tekućeg računa od oko 4 odsto BDP-a u 2016, a u srednjem roku od oko 3 odsto BDP-a, kao i da će u celini ostati pokriven stranim direktnim investicijama.

Kada je reč o ekonomskoj aktivnosti, Agencija očekuje rast od 2,7 odsto u ovoj i narednoj godini, vođen investicijama, ali navodi i da taj rast može biti i viši uz nastavak uspešnog sprovođenja strukturnih reformi.

Agencija navodi i da je inflacija u protekle tri godine niska i stabilna, da problematični krediti imaju opadajuću tendenciju, kao i da su posebna dijagnostička ispitivanja potvrdila da je bankarski sektor adekvatno kapitalizovan.

NBS prenosi da u svom saopštenju agencija Standard and Poor’s navodi i parametre koji će uticati na odluku o mogućem povećanju kreditnog rejtinga, pri čemu ističe nastavak povoljnih tendencija u domenu fiskalnih kretanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Narodna banka
Komentari (0)
Dodaj komentar