Nastavak podrške MMF-a

Medjunarodni monetarni fond (MMF) nastaviće s podrškom Srbiji u sprovodjenju reformi, saopšteno je posle sastanka u Vašingtonu predstavnika MMF-a s guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovanom Tabaković i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

Šef delegacije MMF-a u Srbiji Džejms Ruf izjavio je da su pozitivne ocene koje je Srbija dobila unapredjenjem ekonomske slike veoma ohrabrujuće, naglasivši da primetno jačanje investicija u privatnom sektoru to najbolje potvrdjuje, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Uspešnom primenom Programa stend-baj aranžmana iz predostrožnosti, postalo je jasno da on ima veliki potencijal za uspešno kompletiranje tranzicije i zbog toga će, MMF nastaviti da pruža savetodavnu i tehničku podršku Vladi Srbije, dodao je Ruf, navodi se u saopštenju.

Glavna tema sastanka, održanog u okviru prolećnog zasedanja ove finansijske institucije i Svetske banke, bila je analiza dosadašnjeg sprovodjenja strukturnih reformi koje su sastavni deo Programa stend-baj aranžmana iz predostrožnosti, potpisanog u februaru 2015. godine.

Vujović je rekao da je namera Srbije da ostane na dobrom putu sprovodjenja reformi i dodao da je saradnja vlade Srbije i predstavnika misije MMF-a uspešna na svim poljima.

„Prolazimo kroz seriju veoma fokusiranih sastanaka na kojima profesionalno i uz veliko međusobno uvažavanje, pronalazimo najbolje načine da se savladaju izazovi tranzicionog perioda u kojem se Srbija nalazi“, rekao je Vujović.

Ministar finansija je naveo i da Vlada Srbije kontinuirano radi na sprovodjenju svih dogovorenih mera u okviru aranžmana iz predostrožnosti.

On naglasio da su rezultati u preokretanju dinamike bruto društvenog proizvoda, sa negativnog na pozitivan rast u 2015. i primetno podizanje očekivanih stopa rasta, „jasan pokazatelj da je Srbija dobro definisala program reformi i uspešno nastavlja da sprovodi započete strukturne reforme“.

„Ponosan sam na rezultate u smanjenju fiskalnog deficita koji su ostvareni i boljom naplatom poreskih prihoda i smanjenjem rashoda“, rekao je ministar .

On je ponovio da je za Srbiju sada najvažnije rešenje statusa preduzeća u restruktuiranju, unapredjenje efikasnosti javnih preduzeća i racionaizacija javnog sektora, dodavši da će to biti „glavni prioriteti za novu vladu čije formiranje se očekuje mesec dana nakon izbora“.

Tabakovićeva je rekla je da su makroekonomska stabilnost i sposobnost da Srbija održivom ekonomskom politikom u rokovima dospeća servisira sve svoje obaveze, „najbolja garancija investitorima za sigurno ulaganje“.

„Uprkos fiskalnoj konsolidaciji, imamo pojačanu kreditnu aktivnost, što doprinosi oživljavanju privredne aktivnosti i smanjenju nasleđnih neravnoteža“, rekla je Tabaković, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar