NB SLO:Srbija broj 1. trgovinski partner Slovenije posle EU

LJUBLJANA – Srbija je broj 1 trgovinski partner Slovenije posle EU, pokazuje najnoviji izveštaj Narodne banke Slovenije.

„Spoljno-trgovinska razmena Slovenije i Srbije, uprkos covidu 19, u prvih šest meseci 2020. ostala je na slicnom nivou kao prosle godine i iznosi vise od 700 miliona evra, kaze za Tanjug Nikola Papak, direktor predstavnistva Privredne komore Srbije u Sloveniji, i ističe da je to veliki uspeh.

Papak istovremeno ukazuje da postoji veliki interes ne samo velikih kompanija iz Srbije, već i malih i srednjih firmi za tržište Slovenije kao takvo ili kao poslovne baze za osvajanje EU trzista.

U Sloveniji je registrovano više od 2.000 kompanija u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih lica iz Srbije.

Prošle godine je sa Slovenijom trgovalo više od 4.400 srpskih kompanija, a povećava se i broj manjih kompanija iz Srbije, koje svoju priliku traže na slovenackom tržištu.

Predstavnik PKS u Sloveniji ističe da je ukupna vrednost srpskih investicija u Sloveniji dostigla pola milijarde evra.

“Investicije MK grupe u turizam i bankarstvo su pozitivan primer, kao i trgovca sportske opreme Sport Vision, koji je u Sloveniji kupio Tomas Sport i već otvorio 12 prodavnica u Sloveniji pod novim brendom. Delta Holding u Ljubljani planira da gradi još jedan hotel, Holiday Inn, nakon hotela Intercontinental, projekat je spreman i uskoro pocinje s izgradnjom. Comtrade, koji je pre nekoliko godina preuzeo slovenacki Hermes Softlab, zapošljava 600 IT strucnjaka na tri lokacije u Sloveniji, kao i prva velika srpska investicija Nektar grupe, koja je kupila poznati brend Fruktal, kaze direktor predstavnistva PKS“, navodi Papak.

Prema njegovim rečima, uspešni primeri investicija iz Srbije su i preuzimanje ljubljanske Semenarne i ulaganje kompanije Put Inženjering iz Niša u proizvodnju i montazu betonskih konstrukcija kroz firmu Mobeco u Leskovcu kod Krškog.

„Arena Sport, koja je u vecinskom vlasništvu Telekoma Srbija, u Sloveniji je pokrenula tri televizijska programa u saradnji sa Telekomom Slovenija, a srpska start-up kompanija Strawberry pregovara o saradnji sa nekoliko slovenackih kompanija. Air Serbia se prva od aviokompanija vratila nakon ‘otkljucavanja’ ljubljanskog aerodroma”, podseća Nikola Papak.

“Posebno važan kanal za prodor srpske robe na ovo trziste je Mercator, koji posebno daje podrsku manjim srpskim proizvođacina kroz brend ‘Ukusi moga kraja’, koji se sada mogu kupiti i u slovenačkim radnjama. Zlatiborac je takođe nedavno napravio prodor na ovo trzište”, kaze Papak.

U Srbiji je registrovano oko 1.200 kompanija, koje su u većinskom vlasništvu slovenačkog kapitala, a ukupna vrednost slovenačkih investicija zajedno sa NLB-ovim ulaganjem u Komercijalnu banku dostiže 1,6 milijardi evra.

Medu glavnim ulaganjima iz Slovenije, pored NLB banke, tu je i investicija Pošte Slovenije u preuzimanju logisticke kompanije Intereuropa i investiciju pekara Don don, koja u Srbiji posluje od 2008.

„Po broju investicionih projekata, Slovenija je četvrta iza Nemačke, Italije i Austrije. Slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 25.000 ljudi, te kompanije su medu vodećim srpskim izvoznicima i uspešno su promovisale Srbiju kao povoljno i prijateljsko okruženje“, zaključio je Nikola Papak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar