NBS apeluje: Zamenite na vreme švajcarske franke koji se povlače iz opticaja

Narodna banka Srbije uputila je poziv građanima Srbije da zamene novčanice osme serije švajcarskog franka, za koju je najavljeno da se povlači iz opticaja.

Nacionalna banka Švajcarske je u maju 2020. godine, na svom zvaničnom sajtu, najavila da će u prvoj polovini iduće godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, koja je puštena u opticaj od 1995. do 1998. godine. Tačan datum povlačenja najaviće dva meseca ranije, ali iz Narodne banke Srbije preporučuju građanima da se što pre oslobode ovih novčanica i zamene ih važećom valutom.

Kako iz NBS kažu „švajcarce“ iz osme serije trebalo bi da polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka – iz devete serije novčanica švajcarskog franka puštenih u opticaj u periodu 2016. do 2019.godine . I kako naglašavaju, što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom, kao opticajnih novčanica, i pre nego što one zaista postanu vanopticajne. Banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da prodaju novčanica koje izlaze iz opticaja inostranim bankama.

– Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja, a na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci – kažu u NBS. – Napominjemo da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

NBSšvajcarski francizamena
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • batamrca

    provera stanja,koliko ima love po slamaricama