NBS imala dobit od 34,3 milijarde dinara

Narodna banka Srbije (NBS) je u 2015. godini imala dobitak nakon oporezivanja od oko 34,3 milijarde dinara, objavila je danas NBS u godišnjem izveštaju o rezultatima rada i poslovanju.

Dobitak NBS u 2014. godini iznosio je 80,7 milijardi dinara, a u 2013. godini je centralna banka imala gubitak do 43,6 milijarde dinara.

Najznačajniji prihodi i rashodi u NBS u 2015. bili su po osnovu kamata, odnosno prihodi po tom osnovu iznosili su 12,3 milijardi dinara, rashodi 6,8 milijarde dinara.

Neto prihod po osnovu kamata iznosio je 5,5 milijardi dinara, što je za 6,5 milijardi više nego u 2014.

Prihod NBS po osnovu naknada i provizija iznosio je četiri milijarde dinara, dok je prihod od poslovanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca bio 5,2 milijarde dinara.

Rashodi NBS za isplatu zarada i drugih primanja zaposlenih bili su 4,4 milijarde dinara.

Neto prihod NBS u prošloj godini po osnovu kursnih razlika i efekata ugovorene valutne klauzule iznosio je 37 milijardi dinara.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je u godišnjem izveštaju centralne banke navela da je NBS „u godini prepunoj izazova iz medjunarodnog okruženja“ obezbedila stabilnost cena i finansijskog sistema, kao i relativnu stabilnost deviznog kursa.

Ona je istakla da jačanje cenovne i očuvanje finansijske stabilnosti ostaju i dalje glavni zadaci NBS koja će nastaviti da doprinosi ekonomskom prosperitetu zemlje, stabilnosti poslovnog i investicinog ambijenta, kao i nižim troškovima poslovanja i finansiranja svih učesnika na tržištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar