NBS: MMF doneo odluku o uspešnom završetku revizije aranžmana

Narodna banka Srbije (NBS) je večeras saopštila da je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda danas bez formalne diskusije, doneo odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja aktuelnog stendbaj aranžmana sa Republikom Srbijom.

„Pozitivno je ocenjeno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa. Ispunjeni su svi kriterijumi izvršenja i indikativni ciljevi utvrđeni programom za kraj marta 2015. godine i sprovedene planirane strukturne mere“, piše u saopštenju NBS.

Imajući u vidu zadovoljavajući nivo deviznih rezervi, aranžman će i dalje biti tretiran kao aranžman iz predostrožnosti, odnosno Srbija neće koristiti odobrena sredstva, osim u slučaju neočekivanih platnobilansnih problema.

Po oceni MMF-a, privreda Srbije se stabilizovala, uz dalje niske inflatorne pritiske, i ojačanu spoljnu poziciju zemlje. Kreditna aktivnost ostala je nepromenjena, dok se beleži rast problematičnih kredita. U sprovođenju programa prisutni su rizici koji se odnose na eventualno prenošenje efekata iz regiona, tržišnu volatilnost, kao i na realizaciju strukturnih reformi, prenela je NBS.

Glavni ciljevi dogovorenog programa Srbije i MMF ostaju nepromenjeni: jačanje javnih finansija, realizacija plana strukturnih reformi i povećanje stabilnosti finansijskog sektora. Postepeno relaksiranje monetarne politike nastaviće se u skladu sa niskom inflacijom i tekućom fiskalnom konsolidacijom.

MMF ocenjuje da je za dalje uspešno sprovođenje programa i postizanje dugoročnog održivog privrednog rasta Republike Srbije, od značaja nastavak reformskog procesa, naročito u pogledu preduzeća u državnom vlasništvu, piše na kraju saopštenja NBS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar