NBS: Otvaranje Poglavlja, potvrda usklađenosti sa EU propisima

BEOGRAD – Otvaranje Poglavlja 17, koje se tiče usklađivanja monetarne i ekonomske politike Srbije sa EU regulativama, potvrda je da su naši zakoni iz ove ublasti usklađeni sa evropskim zakonodavstvom, ocenjuju u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Međutim, da bi to bilo „na nivou od 100 odsto“ potrebno je da se zakon o Narodnoj banci dodatno usaglasi sa pravnim normama EU najkasnije do kraja 2021. godine.

Takođe, kada je reč o ekonomskoj politici, do kraja 2021. potrebno je izmeniti zakon o budžetskom sistemu u koji moraju da se „ubace“ evropske direktive koje treba da doprinesu modernizaciji ovog dela srpskog zakonodavstva.
Predsednik pregovaračke grupe za Poglavlje 17, Branislav Zoroja iz Narodne banke Srbije, pozdravlja današnju odluku iz Brisela o otvaranju dva poglavlja Srbiji.

„Pred države koje žele da pristupe (EU) postavljaju se zahtevi, da obezbede potpunu nezavisnost Centralne banke, obezbede zabranu finansiranja javnog sektora od strane Centralne banke (zabrana monetarnog finansiranja) i da postoji zabrana privilegovanog pristupa javnih institucija finansijskim institucijama u zemlji“, kaže Zoroja za Tanjug.

Govoreći o monetarnoj politici (deo Poglavlja 17 za koje je zadužena NBS), ističe da je srpsko zakonodavstvo u ovoj oblasti, velikim delom usklađeno sa pravnim tekovinama EU.

Potrebno je još, dodaje, u naš zakon implementirati odredbe Statuta Evropske centralne banke.

Na polju ekonomske politike, od zemalja koje pristupaju Uniji očekuje se da koordinišu delovannje i propise sa zemljama EU, da vode stabilne javne finansije, odnosno, da poštuju obaveze iz Pakta o stabilnosti, kao i procedure koje se tiču prekomernog deficita…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar