Ne umanjivati zakasnele isplate porodiljskog bolovanja

Portal Bebac zatražio je danas od Vlade Srbije da hitno obustavi naplaćivanje solidarnog poreza porodiljama na zakasnele, pa potom objedinjene naknade za porodiljsko bolovanje.

„Obračunom solidarnog poreza, Vlada Srbije je porodilje ne samo prevarila već i potkrala. Uskratila im je naknade za porodiljsko bolovanje, čime ih je egzistencijalno ugrozila, umesto da ih podrži u situaciji kada im porodica postaje bogatija za novi život, a potom ih je bukvalno i potkrala, obračunavši im porez na kumulativno isplaćena porodiljska bolovanja“, navodi se u saopštenju tog portala.

Kako je objašnjeno, porodiljama je oporezovana zakasnela, objedinjena isplata porodiljskog bolovanja koja je premašila iznos od 60.000 dinara, odnosno ona je umanjena za 10 odsto, kao i sve isplate u javnom sektoru obračunate do 1. novembra 2014. godine.

Portal Bebac je zatražio da vlada u što kraćem roku donese uredbu na osnovu koje će Poreska uprava sve porodilje osloboditi solidarnog poreza, prihvatanjem njihovog prigovora na umanjivanje obračunate naknade.Do sada je Poreska uprava odbacivala sve dokaze porodilja kako im je solidarni porez obračunat zbog objedinjenih zakasnelih naknada za porodiljsko bolovanje.

Solidarni porez se obračunavao od 1. januara do 31. oktobra 2014. na zarade i druga mesečne isplate u javnom sektoru veće od 60.000 dinara mesečno. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar