Nedimović: Breskve namenjene Rusiji završiće u preradi

BEOGRAD – Ministarstvo poljoprivrede dostaviće, u naredna dva dana, ruskoj fitosanitarnoj inspekciji informacije o regionima potencijalno ugroženim gljivicom monilijom zbog koje je Rusija, nedavno, privremeno obustavila uvoz breskvi i nektarina iz Srbije, piše „Politika“.

Rampa na izvoz ovog voća još je na snazi, rekao je za taj list ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je dodao da i pored ovih mera naši proizvođači nisu značajnije ugroženi.
„Oko 95 odsto ovog voća već je isporučeno na rusko i okolna tržišta. Obavezali smo se da ćemo popuniti upitnik o rejonizaciji kako bismo ubuduće sprečili problem sa izvozom breskvi, koji Srbiji donosi značajan prihod“, rekao je Nedimović.

Na pitanje šta će biti sa voćem koje je vraćeno sa granice sa Rusijom, on kaže da će ti kontingenti završiti u industriji.

Reč je o 47 kamiona voća zaraženog gljivicom, koja napada koštunjavo voće i ove godine se češće može javiti na plodovima zbog izrazito kišnog proleća.

„To već može da se koristi u preradi, ali nije prva klasa kakvu ruski uvoznici traže“, rekao je ministar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Kompletni Napredni Idiot

    Ovi su tu da nas dotuku!

  • Anonimni

    Sto Rusi nece ima nasi da pojedu. Bravo Ministre. Isti slucaj i sa uvozom mesa kome je kod drugih istekao rok trajanja ali je za nas dobro.Preradi se u „jeftine“salame i kobasice a Ministar i inspekcije nadlezne i placene da to sprece daju nemusta objasnjenja kako je sve u redu i da nema posledica.