Nedimović: O izvozu junetine i sa Egiptom

LUČANI – Kvota junećeg mesa koje će se izvoziti u Tursku je povećana, a Ministarstvo poljoprivrede dobilo je poziv i od egipatskog ministra poljoprivrede da razgovaraju o izvozu junećeg mesa u tu zemlju, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je u Lučanima novinarima rekao da nije dovoljno samo tržište Turske, već da će se to proširiti.

„Znam da će sada neki dušebrižnici reći kolika će cena biti. Ne brinite, postoje alati kako se to rešava u unutrašnjem tržištu. Ne mogu da verujem da kada god uspete da nešto postignete nađu se ovi ‘sa Terazija’ koji nešto kritikuju“, kazao je Nedimović.

Upitan za bezbednost hrane, Nedimović je rekao da je ta tema 20 godina, zbog različitih interesa, lobija, gurana u zapećak, te da nisu postojale državne laboratorije i bilo je sve privatno.

„U 2019. godini ćemo pričati samo o tome, imamo laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka, laboratoriju za kontrolu hrane, pa ćemo izlaziti i na livadu da vidimo ko šta radi kako bi i poverenje u državu i institucije poraslo, jer ako nemate ove alate džaba vam sva pravila koja donesete“, naveo je ministar.

Upitan da li će se proveravati kvalitet svinjskog mesa, s obzirom da je počela sezona svinjokolja, Nedimović je kazao da postoji sistemski monitoring nad svim bolestima i klasičnom svinjskom kugom.

Kaže da se nikada ne može biti 100 odsto sigurno da se nešto neće desiti, ali da se institucije trude da to dovedu do toga da se ne dešava i da nema većih problema.

„Što se tiče izlaska na tržište – tu je nulta tolerancija“, izričit je Nedimović.

Govoreći o subvencijama za poljoprivredne proizvođače u lokalnim samoupravama, ministar poljoprivrede navodi da se pravi moderan softverski sistem da se svaka prijava primi u lokalnoj samoupravi.

Povećan budžet za subvencije, kada je u pitanju stočarstvo, najviše će se odnositi na tovno govedarstvo, kaže Nedimović i dodaje da je tu ideja da se napravi ozbiljan iskorak.

„Imamo veliku tražnju, a posle ćemo krajem sledeće godine da se preorijentišemo na mleko, da plaćamo mleko po kvalitetu“, kaže Nedimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar