Negre: Zainteresovanost DFC-a dobra za region

BEOGRAD – Otvaranje regionalne kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd pokazuje da postoji interesovanje tog američkog fonda za ovaj region, što je dobro, ocenila je danas u izjavi za Tanjug šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

„Svaka institucija ima svoje razvojne planove, verovatno da postoji zainteresovanost za ovaj region, što je u principu dobro. Srbija je prošle godine privukla najviše stranih direktnih investicija, mislim da je to pozitivno i za Srbiju i za region. Mi i podržavamo veliki broj tih ulaganja“, rekla je Negre.

Ona je podsetila da je EIB ovde prisutan već 40 godina i da se to neće promeniti dolaskom DFC-a, i ocenila da su potrebe za ulaganjima velike.

Dodala je da EIB od početka kroz svoja ulaganja sprovodi uz poštovanje visokih ekoloških, socijalnih, tehničkih i ekonomskih standarda.

„Da jednostavno investiranje koje mi podržavamo kao evropska razvojna institucija pre svega budu na najvećem mogućem nivou, da bi onda ta ulaganja bila i isplativa, pre svega ukoliko pričamo o javnim ulaganjima, za državu i njene građane. Nadamo se da će se i ostali finansijeri rukovoditi istim principima i u tom smislu biće nam drago da sarađujemo sa svima koji za to imaju interesovanja“, rekla je ona.

Kaže da EIB finansira samo do 50 odsto troškova projekta, pa svoje finansiranje uvezuje sa drugim izvorima finansiranja.

„A odakle će doći ti drugi izvori finansiranja to je na našim partnerima da odluče“, dodala je Negre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar