Nema biznisa bez ljubavi, rizika, odgovornosti

BEOGRAD – Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije Viktor Nedović izjavio je na onlajn radionici posvećenoj uspešnim mladim proizvođačima hrane, da mladi koji žele da pokrenu biznis iz ove oblasti, treba pre svega da budu odlučni, hrabri ali i da dobro promisle kojom proizvodnjom će da se bave a ne da idu grlom u jagode.

Prema njegovim rečima, hrabrost i promišljenost mladih mogla bi da doprinese i da se naš tradicionalni izvoz sirovina, kada je reč o poljoprivredi, zameni izvozom gotovih proizvoda.

Profesor Nedović, koji je već godinama uključen u organizaciju takmičenja studenata u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda „Ekotropelija Srbija“ („Ecotrophelia Serbia“) kao delu evropskog takmičenja, je istakao i da bi fakulteti koji obrazuju poljoprivedne stručnjake trebalo više da budu uključeni u ovaj segment i daju podršku studentima zainteresovanim za preduzetništvo.

„Mladi ljudi pak treba da znaju da postoje brojni fondovi koji mogu da im pomognu u pokretanju posla, kao što je recimo Fond za inovacionu delatnost, koji daje bespovratna a ne kreditna sredstva“, rekao je on.

Mladi proizvođači, učesnici radionice govorili su o svojim iskustvima pokretanja posla, odnosno nasleđivanju porodičnog biznisa.

Ksenija Perčić, suvlasnica „Granuma“, koja se pre 10 godina uključila u očev posao a pre par meseci ga i preuzela, istakla je da mladi u porodični posao treba da ulaze jedino ako ga stvarno vole i žele to da rade.

„ Ukoliko zaista vole da rade posao svojih roditelja, moj savet je i da se uključe u njega, jer je veliko zadovoljstvo naslediti porodični posao a i roditeljima je drago kada njihova deca žele da rade to što su oni radili i kada imaju kome da predaju posao“, rekla je Perčić.

Ukazala je međutim da je privatno preduzetništvo pre svega veliki rizik i da onaj ko nema ljubavi prema biznisu, nije spreman na rizik i odgovornost ne treba ni da se uključuje u preduzetničke vode.

Podelila je i iskustvo svoje firme u uvođenju prodaje preko interneta i navela da je za zaživljavanje takve prodaje neophodno vreme a da su firmi koju vodi u tome najviše pomogle razne akcije.

„ Besplatna dostava je nešto, što iz mog iskustva, najviše dovodi kupce na veb šop“, rekla je Perčić.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Stanišić bio koja proizvodi namaze od šumskih pečuraka poznate pod imenom Šumska tajna, naveo je da se za ovu specifičnu proizvodnju kao 26- godišnji mladić, odlučio jer u momentu njenog pokretanja, takvih proizvoda nije bilo na rafovima prodavnica.

On smatra da i pored dobre ideje, jedan čovek ipak ne može sam, već mora da se uključuje u razne projekte i događaje, putem kojih se stiču kontakti i otvaraju nova tržišta.

On je tako išao na sajmove i druga mesta gde se sreću prodavci i kupci, što mu je pomoglo da dopre i do inostranih tržišta.

Ova radionica bila je četvrta po redu iz serijala „Buducnost srpske industrije hrane“, koju je pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, organizovala Asocijacija za promociju srpske hrane

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar