Nema zainteresovanih za kupovinu PKB korporacije

Za kupovinu imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) nije stigla ni jedna ponuda, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je novinarima kazao da sada sledi razgovor sa Ministarstvom privrede da se vidi šta će se dalje preduzeti i u kom vremenskom periodu, ali je naglasio da rešenje za PKB mora da se nadje do kraja maja kada ističe zaštita od naplate poverioca.

Mali je podsetio da su procenjene obaveze PKB-a prema poveriocima izmedju 60 i 70 miliona evra.

Javni poziv za prodaju 51 odsto imovine PKB-a objavljen je krajem prošle godine, po početnoj ceni od oko 154 miliona evra.“Videćemo šta će se preduzeti ali mislim da će se raditi o smanjenju cene sa 51 na 30 odsto, a za to je neophodno uraditi novu procenu vrednosti kapitala na dan 31. decembar 2015, što mislim da će se uraditi u sledećih nekoliko nedelja“, naglasio je Mali.

On je dodao da PKB funkcioniše normalno i da grad i dalje iz meseca u mesec pomaže to preduzeće koliko može da bude stabilno.

Na prodaju je bilo poudjeno 17.677 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, gradjevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, udeli PKB-a u pojedinim preduzećima EKO-LAB, PKB Agroekonomik Institut za naučnoistraživački rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija PKB, kao i Veterinarska stanica PKB.

Procenjena vrednost promenljive imovine PKB-a na kraju 2014. godine iznosila je 39,6 miliona evra, a stalne imovine 303,9 miliona evra. Promenljiva imovina obuhvata celokupno stado, zalihe, zasadjene useve na zemljištu i njena tržišna vrednost je trebalo da bude utvrdjena u roku od 30 dana od proglašenja kupca.

PKB obradjuje oko 21.000 hektara zemlje i polovina tih površina uglavnom služi za proizvodnju stočne hrane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar