Nemacke nade da ce izbeci recesiju opadaju iz dana u dan

BERLIN – Ekonomski izgledi Nemačke se pogoršavaju iz dana u dan usled rekordne inflacije koja pritiska domaćinstva i spirale rizika oko snabdevanja svačim, od ruskog prirodnog gasa do proizvodnih komponenti, piše „Blumberg“.

Rast najveće evropske ekonomije biće najslabiji među zemljama Grupe sedam ove godine, prema novim prognozama koje je objavio Međunarodni monetarni fond u utorak, koji predviđa da će ekspanzija Nemačke dodatno opasti 2023. godine.

Prema proceni Fonda, rast nemačkog bruto domaćeg proizvoda iznosiće ove godine 1,2 posto, a dogodine 0,8 procenata.

Mada je znatno sumornija od projekcija Evropske komisije od pre samo dve nedelje, prognoza MMF-a je optimističnija od one koju daju ekonomisti Kredi Svisa i Dojče banke, koji kažu da recesija koja će trajati najmanje do sledećeg proleća počinje upravo sada, navodi njujorška agencija.

Mračne izglede potvrđuju višenedeljna upozorenja korporativne Nemačke. Industrijske gigante, uključujući BASF i Tišenkrup, ugrožava smanjena isporuka ruske energije, dok zbog rastućih cena kupci zaobilaze trgovce kao što je Zalando, a nestašica čipova, koja trese proizvođače automobila još od 2019, ne jenjava.

„Dobra decenija je završena za Nemačku – od sada ćemo se prilično mučiti izvesno vreme“, kaže Andreas Šojrle iz Dekabanke, koji predviđa zimsku recesiju.

Prema njegovim rečima, „Nemačka je problematično dete Evrope u mnogim aspektima“, jer, kako objašnjava, „nigde drugde smanjeno snabdevanja ne nanosi više štete ekonomiji, nedostatak kvalifikovanih radnika je sve veći, a tu je, naravno, i naša izuzetno velika zavisnost od ruskog gasa”.

Podaci o tome kako je nemačka ekonomija napredovala u drugom kvartalu biće objavljeni u petak, a prognoze ekonomista koje je anketirao „Blumberg“ kreću se od rasta od 0,5 posto do pada u istom procentu, što naglašava neizvesnost koje proističu od rata u Ukrajini. Medijan prognoza nemačke ekspanzije za drugo tromesečje iznosi 0,1 procenat, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar