Nemački izvoz nastavio rast, proizvodnja pala u februaru

BERLIN – Nemački izvoz je nastavio rast u februaru, podstaknut ubrzanjem trgovine s Kinom, uprkos oštrom padu trgovinske razmene sa Ujedinjenim Kraljevstvom nakon Bregzita.

Prema desezoniranim podacima, izvoz je povećan za 0,9 posto u februaru, nakon naviše revidiranog rasta 1,6 procenata u januaru, objavio je danas Savezni zavod za statistiku Destatis, prenosi Rojters.

Februarski uvoz Nemačke skočio je za 3,6 odsto nakon pada od 3,5 procenata prethodnog meseca. Spoljnotrgovinski suficit je skliznuo na 19,1 milijardu evra.

Ekonomisti su u anketi Rojtersa predviđali rast izvoza od 1,0 posto i uvoza od 2,4 odsto.

Nemački zvoz u Kinu je uzleteo u februaru za 25,7 procenata na godišnjem nivou. S druge strane, izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo je potonuo za 12,2 odsto, a uvoz za 26,9 procenata, prema podacima Destatisa. Nemačka je, inače, najveći trgovinski partner Velike Britanije.

Izvoz na tržišta članica EU skliznuo je za 0,3 procenta na godišnjem nivou, a uvoz je porastao za 0,7 posto.

Destatis je u drugom današnjem saopštenju izvestio da je industrijska proizvodnja u februaru pala za 1,6 procenata, nasuprot očekivanjima analitičara koji predviđali rast od 1,5 odsto.

„Ono što trenutno tišti nemačku industriju nije slaba potražnja, već ‘usko grlo’ u lancu snabdevanja sirovinama i komponenatama“, kaže Andreas Šoerle iz DekaBanke, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar