Nemački regulator obustavio sertifikaciju Severnog toka 2

BERLIN – Nemačka Federalna agencija za energetske mreže, Bundesnecagentura, saopštila je danas da je „obustavljena procedura sertifikacije kompanije Severni tok 2 AG kao nezavisnog transmisionog operatera“ za gas, zbog organizacionih i pravnih pitanja.

„Nakon temeljne analize dokumentacije, Bundesnecagentura je zaključila da će sertifikovanje operatera gasovoda Severni tok 2 biti moguće samo ako je organizaciona forma tog operatera u skladu s nemačkim zakonom“, navodi se u saopštenju, prenosi agencija Tas s.

Dalje se dodaje da je kompanija Severni tok 2 AG, sa sedištem u Cugu, u Švajcarskoj, „odlučila da ne transformiše svoj postojeći organizacinoni oblik, već da osnuje podružnicu prema nemačkom zakonu isključivo za upravljanje nemačkim delom gasovoda“.

„Ta podružnica će postati vlasnik i operater nemačkog dela gasovoda, i ona tada mora da ispuni zahteve koje za nezavisnog transmiisionog operatera predviđa nemački Zakon o energetskoj industriji“, ističe nemački regulator.

Iz nemačke agencije su poručili da će „procedura sertifikacije ostati suspendovana dok glavna sredstva i ljudski resursi ne budu prebačeni na podružnicu, kada će Bundesnecagentura moći da proveri da li je potpuna dokumentacija koju podružnica, kao novi podnosilac zahteva, bude podnela“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar