Neophodno olakšati grčki dug

Generalna direktorka MMF-a Kristin Lagard ocenila je danas da je neophodno olakšati dug Grčke da bi novi evropski plan pomoći bio održiv.

Upitana da li dogovor postignut u ponedeljak između zemalja članica evrozone i Grčke o novom planu pomoći može da bude održiv bez smanjenja duga, Lagard je rekla:“Odgovor je kategoričan: Ne“.

Ona je za francuski Radio Europe 1 rekla da su upravo zato evropski partneri u sporazum postignut u ponedeljak uključili opciju „olakšanja duga“, i da je time „postignut princip“, ali da se ne pominje ni iznos ni način kako bi se to ostvarilo.

Lagard je smanjenjem grčkog duga uslovila učestvovanje MMF-a u budućem trećem planu pomoći o kojem pregovori tek treba da počnus Grčkom.

„Da bismo učestvovali, treba da postoji kompletan program i po našem mišljenju taj program se oslanja na dva stuba“, rekla je ona.

Prvi stub je Grčka – duboke reforme privrede, da bi se liberalizovala, dobila mogućnost rasta i držala zdravu budžetsku politiku. Drugi stub su zajmodavci, davanje finansijske pomoći, i restrukturiranje duga da bi se Grčkoj olakšao teret.

Za MMF to predstavlja celinu koja osigurava uspeh.

Lagard smatra da bi se teret duga najbolje olakšao znatnim produženjem rokova otplate, kao i grejs perioda, tokom kojih se ne vrše nikakve isplate duga, i maksimalnim smanjenjem kamata, da bi „dug postao podnošljiv“.

Za Berlin „crvena linija“ preko koje se ne sme preći je smanjenje nominalne vrednosti grčkog duga – otpis, što se Nemačka smatra da je protivno evropskim ugovorima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar