Nerealno skup ogrev: Poziv da se hitno ograniči i izvoz i cena

Građani uveliko spremaju ogrev za zimu, a potražnja koja je višestruko veća nego ranijih godina, pogurala je i cene drva i peleta — skuplji su 30 do 50 posto nego lane. Vršilac dužnosti generalnog direktora „Srbijašuma“ Igor Braunović izjavio je da su neopravdano povišene cene ogreva, navodeći da se hitno mora ograničiti i izvoz i cena.

Zbog svetske energetske krize, a imajući u vidu značaj ogrevnog drveta predstojećoj grejnoj sezoni Vlada je Javno preduzeće „Srbijašume“ — proglasila energetskim. Braunović je objasnio da status energetskog preduzeća znači da „Srbijašume“ treba da obrate pažnju na proizvodnju energenata, odnosno da na snabdevanje onih koji proizvode energente.

„“Srbijašume“ spremno dočekuju ovu krizu, spremnije nego prethodnih godina“, naveo je Braunović i dodao da oni inače snabdevaju toplane i da je napravljena strategija pre tri godine prema snabdevačima peleta.

Istakao je da je ovo preduzeće spremno da podmiri sve potrebe građana, dodajući da ne može da precizira koliko je potražnja za ogrevom sada veća.

Braunović je napomenuo da na teritoriji države postoje filijale gde građani mogu da apliciraju kako bi kupili drva od „Srbijašume“, ali je procedura komplikovanija, jer oni moraju da obezbede i utovar i prevoz.

Neopravdano visoke cene ogreva

U „Srbijašumama“ cene su za osam godina povećane svega za pet posto, kazao je Braunović i dodao:

„Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu koliko čujemo oko 8.000, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču“.

Naglasio je da su cene peleta koje idu i do 40.000 dinara apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz „Srbijašuma“ košta maksimalno 8.000 dinara

„Neopravdano je izmišljati cene žice, cene džakova i uzimati prosečnu cenu iz tamo nekih privatnih šuma. ‘Srbijašume’ su sa svojom sirovinom u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika, koji u danas u Srbiji ne postoje, jer ih sada ima 100.0000 korisnika“, rekao je Braunović za RTS.

Ograničiti i izvoz i cenu

Braunović je najavio sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva, jer će u suprotnom „Srbijašume“ razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom prema njima.

„Hitno se mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je cena nerealna, a ne možemo pričati o nekim troškova“, poručio je Braunović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cenadrvaogrevposkupljenje
Komentari (0)
Dodaj komentar