Nikolić: Bolji imidž Balkana, više investicija i veći standard

BEOGRAD – Otvaranje kancelarije Američke finansijske korporacije u Beogradu doneće dva velika boljitka za Srbiju i Balkan, od kojih je jedan promena imidža ovog regiona nabolje, a drugi – ekonomski razvoj uz poboljšanje infrastrukture i životnog standarda stanovništva, kaže za Tanjug glavna urednica magazina „Biznis“ i „Ekonometar“ Radojka Nikolić.

Ona objašnjava da će se, kada je reč o poboljšanju imidža, Zapadni Balkan posle ovog paketa proizašlog iz sporazuma u Vašingtonu, umesto regiona stalnih sukoba, nesloge i naizgled nerešivih problema, percipirati kao teritorija u koju je moguće ulagati i gde je moguć bolji život.

To je, ističe Radojka Nikolić, još važnije kada se uzme u obzir da je Zapadni Balkan dugo u priličnoj krizi i da su migracije stanovništva ogromne.

„ U kolikoj je dubiozi naš region, najbolje pokazuje podatak da je prosečan nacionalni dohodak po stanovniku u šest zemalja Zapadnog Balkana tek oko 6.000 evra, a da je evropski prosek veći pet puta i iznosi oko 30.000 evra. Ovo je dobra prilika da se izađe iz začaranog kruga siromaštva“, ukazuje Nikolić.

Dodaje da to može da se uradi samo ako se potpuno revitalizuje i primeni ideja mini-Šengena.

Ona ne očekuje da će otvaranje kancelarije bitno doprineti poboljšanju špoljnotrgovinske razmene Srbije sa SAD i smanjenju našeg deficita u toj razmeni, bar ne u skorije vreme.

„Ovde je pre fokus na investicijama, koje će ići u nekoliko smerova, kroz finansiranje privrede, pre svega malih i srednjih preduzeća, zatim finansiranje infrastrukture. Što se tiče spoljnotrgovinskog bilansa, na njega se možda može odraziti tek kasnije, pošto Amerikanci jasno poručuju da rezultate ne treba očekivati brzo“.

Radojka Nikolić naglašava da posle brzog početnog nastupa, brzog i za američke prilike, sada valja očekivati sporiji razvoj događaja, odnosno sistematičan i dugotrajan rad na projektima i ulaganju sredstava.

„Sam Grenel je naglasio da se razvoj ovih projekata može očekivati u narednih 10 do 20 godina. Znači, neće te milijarde stići odmah sutra i neće se odmah sutra živeti bolje“, kaže ona.

Veoma pozitivnim smatra to što će direktor kancelarije u Beogradu biti Amerikanac srpskog porekla, Džon Jovanović.

Prema njenim rečima, ceo ekonomsko-diplomatski aranžman je od početka do kraja i marketinški i sadržajno oblikovan savršeno, uključujući i izbor direktora.

„ Amerikanci su pronašli čoveka, koji će kao američki građanin i državljanin a srpskog porekla, na koje je, kako sam kaže, ponosan, biti prava veza poverenja između američkog i srpskog naroda. On osim što može da na odličan način predstavlja Ameriku, može da se oseća kao domaćin u našoj zemlji i da na najbolji mogući način realizuje projekte i zadatke koji su mu povereni “, smatra Radojka Nikolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar