Nikolić: Dobar trend ulaznica za zonu investicionog rejtinga

BEOGRAD – Dobar trend popravljanja pozicije Srbije na svim međunarodnim listama mogao bi da omogući da pred kraj sledeće godine ili 2021. napokon uđemo u zonu investicionog rejtinga kojim bismo se merili sa razvijenim i najuspešnijim evropskim zemljama, izjavio je danas direktor Instituta ekonomskih nauka Ivan Nikolić.

Nikolić je za Tanjug rekao da je posle Standard end Pursa i Fiča, i treća najznačajnija agencija Mudis popravila izgled za povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa stabilnog na pozitivan i potvrdila ocenu kreditnog rejtinga na nivou od Ba3.

„To je potvrda da smo na pravom putu finansijskog zdravlja i stabilnosti Srbije.Ta ocena je bitna investitorima, pre svega na zapadu“, kaže Nikolić povodom ocene agencije Mudisa za koju kaže da je jedna od najkonzervativnijih.

Naveo je da je kamatna stopa već neko vreme u padu, ali da veruje da će ovom ocenom Mudisa taj trend biti nastavljen.

„Uprkos ovoj dobroj oceni Mudisa i ostalih agencija investicioni rejting Srbije i dalje je ispod onog investicionog, na nivo je špekulativnog. Očekuje se da sa ovako dobrim trendom negde pred kraj sledeće godine iili možda 2021. napokon uđemo u tu zonu investicionog rejtinga“, rekao je Nikolić.

Podsetio je da je agencija Standard end Purs još krajem prošle godine podigla i popravila rejting Srbije sa opet tim atributom dobrih ili pozitivnih izgleda.

Potvrda Mudisa je, kaže, dolazi nakon realizacije desetegodošnjih obveznica koje je Srbija prodala po rekordno niskoj stopi od 1,5 odsto.

„Tražili su i praktičnu potvrdu ovog dobrog stanja u ekonomija. Oni posmatraju veliki broj kriterijuma i indikatora, počev od finansijske slike, slike budžeta, ali pre svega posmatraju izglede ili perspektivu rasta“, navodi Nikolić.

Naglasio je da je procena MMF-a i drugih međunarodnih institucija da bi već od naredne godine Srbija trebalo da uđe u tu zonu rasta od četiti i više procenata verovatno bio značajan indikator i input i za ovaj stav kreditnih agencija.

Nikolić je rekao da postoji tendencija popravljanja pozicije Srbije na svim međunarodnim listama i da nema dileme da će biti popravljen i rejting Srbije na Duing biznis listi koja je, za razliku od kreditnog rejtinga koji je deskriptivna ocena kreditne sposobnosti zemlje, okrenuta nekim drugim indikatorima i posmatra, pre svega, strukturne faktore vezane za rast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar