Nikolić: Novi paket mera što pre, teško je „dizati“ posrnule

BEOGRAD – Novi paket mera za pomoć privrednicima treba doneti što pre, jer mnogi neće izdržati do kraja godine, ocenjuje urednica magazina „Biznis“ i „Ekonometar“ Radojka Nikolić i ističe da posebno treba pomoći najugroženije sektore, to jest hotelijere, tekstilce, prevoznike i dobavljače.

„Pomoć je potrebna, ali što pre, bez odugovlacenja i velikih administrativnih i biroktraskih prepreka i čekanja. Ako to bude kroz meseca, dva ili tri, tada je već kasno“, poručila je Nikolić u izjavi za Tanjug.

Dodaje da se ne zna kada će pandemija biti gotova i da je, pored interventnog paketa mera vrednog 5,1 milijardu evra, potrebno doneti i nove mere, jer je mnogo teže posle oživljavati firme koje su bankrotirale i propale nego dok još daju znake života.

Sada je potrebna, naglašava, mnogo značajnija podrška kroz rasterećenje privrede i to onima koji su najpogođeniji krizom.

„Mora da se pomogne određenim sektorima jer će propasti, a to su pre svega veliki hotelski kompleksi“, ističe Nikolić napomenuvši da nisu u problemu oni mali koji, na primer, pružaju usluge ruralnog turizma, već upravo veliki hoteli.

Drugi sektor je, dodaje, tekstilna industrija koju treba pomoći, jer ne može se zaraditi samo šijući maske i zaštitna odela, a treći najgroženiji sektor je saobraćaj odnosno transport koji radi smanjenim kapacitetima.

Ističe da bi država trebalo da pomogne, pre svega, kroz oslobađanje od određenih fiksalnih i parasfikalnih obaveza i povoljnim kreditiranjem, pokretanjem velikih infrastrukturnih radova i stimulisanjem izvoza.

Privredna komora Srbije je prvi put najavila platforma na osnovu koje vlada treba da napravi nove mere još pre dva meseca, tako da se sa donošenjem novih mera već kasni, rekla je Nikolić.

„Ne treba čekati da jedan sektor prestane da radi i postane klinički mrtav. Jer, ako mu onda pomažete već je kasno i izbuljena su radna mesta“, poručula je sagovornica Tanjuga.

Dodaje da su i dobavljački laci dosta pogođeni, da je prestala da radi jedna peć Železare Smederevo…

Nikolić kaže da ima više načina kako može pomoć da se realizuje, pre svega rasterećenjem privrede od fiskalnih i parafisklanih davanja i navodi kao primer Nemačku koja je smanjila „veći PDV sa 19 na 16 odsto, a manji sa 10 na pet odsto za sektor usluga“.

Drugi način pomoći su veliki infrastrukturni radovi, jer bi na njima bio uključen veliki broj malih i srednjih preduzeća.

Takođe, kaže da pojedine zemlje obavezuju firme da na tenderima bar 50 odsto budu uključena domaća preduzeća.

„Četvrti način koji je PKS najavila, što je veoma dobar model, jeste da se pomogne firmama izvoznim stimulacijama za pronazlaženje trećih tržišta“, ističe Nikolić.

Podseća da je EK počela da pravi paket pomoć i za zemlje Zapadnog Balkana koji treba da pomogne bržem izlasku iz krize i razvoju regiona, dodajući da se ta pomoć, ipak, najavljuje tek za kraj ove godine.

„Nemojte da čekate kraj ove godine, to važi i za EK, ali i za našu vladu i institucije. Pandemija je u jeku i mnogi će do kraja godine biti klinički mrtvi. Zato bolje pomozite sada dok još privrednici daju znake života“, poručila je Nikolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar