Niske temperature u aprilu nepovoljno utiču na voće i povrtarske kulture

Niske temperature tokom aprila nepovoljno utiču na voće i povrtarske kulture, ali je rano govoriti o šteti jer hladni talas nije završen, izjavio je Miloš Stanojlović iz Odeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Smederevska Palanka.

Stanojlović je rekao da su niske temperature najviše negativno uticale na voće i povrtarske kulture, dok kod ratarskih useva ne bi trebalo očekivati oštećenja.

„O eventualnoj šteti na voćarskim kulturama, treba sačekati porast temperatura kako bi se pokazalo pravo stanje i oštećenja bila vidna. Najavljeni mraz može biti koban za voće koje trenutno cveta i veoma je osetljivo na niske temperature, pa se preporučuje proizvodjačima da zadimljavaju ili navodnjavanju kulture veštačkom kišom“, naveo je Stanojlović.

On je dodao da palanačka opština nije bila u zoni snažnih padavina i ekstremno, za ovo doba godine, niskih temperatura ali je od povrtarskih kultura oštećen krompir.

Stanojlović je upozorio da bi najavljeni skok temperature naredne nedelje mogao da dovede do razvoja patogena i bolesti kod biljaka.

„Treba obići useve i u slučaju razvoja bolesti adekvatno ih tretirati“, rekao je Miloš Stanojlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar