Nišlije sutra od 10 časova nastavljaju protest zbog odluke gradskih vlasti o aerodromu

Gradjani Niša nastaviće sa svakodnevnim protestima zbog odluke Gradskog veća da aerodrom „Konstantin Veliki“ bude ustupljen državi, odlučeno je na današnjem, trećem protestnom skupu održanom na centralnom gradskom trgu.

Kako je odlučeno, sutra će protest početi u 10 časova ispred Gradske kuće, jer je prepodne najavljen dolazak potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović u Niš.

Okupljanja će do dana održavanja Skupštine grada biti svakodnevno organizovana na zahtev gradjana koji su burno reagovali na predlog da se protest „zamrzne“.

Predstavnici Nacionalne koalcije za decentralizaciju i Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) predočili su okupljenim gradjanima da je odluka o privremenom prekidu protesta doneta zbog predstojećih praznika, ali većina okupljenih nije prihvatila takav predlog.

„Nemamo šta da praznujemo, zovite ljude da izadju na ulice, zovite radnike da izadju iz fabrika“, zahtevali su okupljeni gradjani.

Čuli su se i predlozi za protestne šetnje i da se protesti organizuju ispred kuće gradonačelnika Niša.
 
Spomenka Filipović, jedna od najstarijih učesnica protesta, istakla je da su protesti jedini način da Nišlije sačuvaju aerodrom.
 
„Moramo da protestujemo svakog dana, oni ne smeju da održe sednicu Skupštine. Ako ne protestujemo svakog dana mogu lako da nas prevare. Rekli su da će skupštinsko zasedanje biti 10. aprila, a možda ga već sutra održe“, rekla je Filipović.

Jovana Strahinjić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kazala je da će se organizacijom protesta i pitanjima aerodroma ubuduće baviti koordinacioni odbor koji su formirali predstavnici većeg broja organizacija civilnog društva, medju njima i predstavnici te koalicije i UPSS-a.

Jedan od lidera UPSS-a Djokica Jovanović rekao je da je koordinacioni odbor danas okvirno definisao svoje zahteve.

Rečeno je da će narednih dana protesti biti organizovani u 17 časova.

„Tražimo da sednica Skupštine grada ne bude održana, da gradonačelnik i Gradsko veće podnesu ostavke, a da se o ekonomskoj opravdanosti ustupanja aerodroma državi raspravljana javnoj raspravi“, rekao je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Proslav ćirilično

    Pa dok je bio pod upraom gradskih vlasti takoreći nije ni radio! sada kada se višestruko uvećava broj letova i putnika trašite neka prava. Niste bili sposobni da ga uzdignete- preuzeli su ga sposobniji!