Nkad nisam ovako dobro upoznao novu zemlju za nekoliko sati

BEOGRAD – Međunarodni žiri koji čini 25 međunarodnih ocenjivača vina, od čega je petoro sa titulom „master ov vajn“, nastavio je danas selekciju više od 600 uzoraka vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije koji su stigli na ocenjivanje za trofej prvog sajma „Vinska verzija Otvorenog Balkana“ u Beogradu.

Stručnjaci će odabrati vina koja će ući u najužu konkurenciju za „Open Balkan vajn trofi“ u devet kategorija, najavio je koordinator ocenjivanja Igor Luković.

Jedan od članova žirija sa titulom „master ov vajn“, Finac Pasi Ketolainen prvi put je u Srbiji, mada se ne sreće prvi put sa vinima s Balkana.

On se tek juče popodne pridružio ostalim kolegama, s kojima je gotovo pravo sa aerodroma otputovao brzim vozom „Soko“ u Novi Sad i nakon razgeladanj grada i gala večere koja je priređena u jednom novosadskom restoranu na povratku u Beograd podelio s ekipom Tanjuga svoje odlične utiske o Srbiji.

„Prvi utiosci su fantasticni, ali generalno smatram da je to što sam iskusio u Srbiji neverovatno. Mislim da nikada nisam bio tako dobro informisan o jednoj zemlji u prvih osam stati boravka u njoj“, istakao je Ketolainen.

Objasnio je da je sve počelo još u avionu na putu za Beograd kada mu je saputnik sa susednog sedišta dao magazin u kome je našao sva objašnjenja o balkanskim vinima. „Mislim da bi ‘Er Srbija’ trebalo da više reklamira taj magazin koji na fantastičan način približava čitaocima celu tu stvar“, rekao je Ketolainen.

Ocenio je da je poseta Novom Sadu bila odlična, sa dobriim razgeladnjen grada uz mnogo činjenica o njegovoj arhitekruti i istoriji i odličnom hranom na kraju.

Ketolainen kaže da jedva čeka da proba balkanska vina i dodaje da je ranije imao prilike da proba nekoliko njih iz Srbije, dva iz Albanije i jedno iz Crne Gore.

„Mogu reći da sam početnik u probanju vina sa Balkana, ali sam vrlo raspoložen da se sretnem sa njima“, zaključio je ovaj vinski stručnjak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar