Nov udarac Bregzita američkim bankama

Američke banke zadobile su danas nove udarce usled pada vrednosti njihovih akcija, pošto globalna tržišta i dalje procenjuju potencijalne posledice izlaska Britanije iz Evropske unije.

Bankarski indeks na NJujorškoj berzi, KBW Nasdaq, pao je juče oko 15:15 sato po srednjeevropskom vremenu za 4,6 odsto, produbljujući gubitke od petka, izveštava agencija AFP.

Podaci su poražavajući za sve najveće američke banake, pri čemu je „JPMorgan Čejs“ pala za 4,1 odsto, Bank ov Amerika za 5,5 odsto, Sitigrup za 4,0 procenta, „Goldman Saks“ za 1,8 odsto i „Morgan Stenli“ za 4,3 procenta.

Ovih pet banaka zajedno zapošljavaju više od 40.000 ljudi u Velikoj Britaniji, gde su im sedišta evropskih centrala.

Očekuje se da će britansko izglasavanje Bregzita dovesti do redukcije broja zaposlenih u Londonu, gde banke obavljaju ključne finansijske transakcije za klijente, uključujući usluge konsaltinga kod spajanja i akvizicija i organizacije ponuda za akcije i dužničke hartije.

Zaposleni u pomenutim bankama mogli su da pružaju ove usluge klijentima u svih 28 zemalja EU. Međutim, sada kada je Britanija je odlučila da napusti blok, osoblje ovih banaka će izgubiti pristup u preostalih 27 članica Unije.

Generalni direktor „JPMorgana“, DŽejmi Dimon, najavio je još u petak da će najveća američka banka po aktivi „možda morati da napravi promene u strukturi svog evropskog ogranka i (dis)lokaciji pojedinih funkcija“ zbog Bregzita, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bankebregzitsad
Komentari (0)
Dodaj komentar