Nova pravila za ugostitelje: restoran ili kafana, picerija ili kafe

Vlasnici kafića, hotela, restorana, barova i drugih ugostiteljskih i smeštajnih objekata u Srbiji mogu da odahnu. Od 15. aprila, kada bi trebalo da poslovanje usklade sa Izmenama zakona o turizmu, ipak neće morati da iz naziva svojih firmi brišu reči poput kafe, bar ili restoran, kako se ovih dana moglo čuti u javnosti. Moraće da odluče hoće li poslovati kao kafić ili picerija, na primer, ali sasvim sigurno više neće moći da rade kao kafe-picerija.

Kako saznajemo u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija došlo je do nesporazuma i tehničke greške, zbog čega je promenjen smisao odredbe Zakona o turizmu koja definiše buduća pravila u određivanju naziva firmi. Izmena će biti, ali ne na način na koji to sada (zbog greške) propisuje Zakon.

– U završnoj redakturi Zakona, posle glasanja u Skupštini, napravljena je tehnička greška i u članu 67. umesto objašnjenja da poslovno ime ili firma ne mogu da sadrže reči koje ukazuju na ugostiteljski objekat izostavljeno je „više od jedne vrste“ što je dovelo u zabludu vlasnike objekata – kaže Aleksandar Denda, savetnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dakle, postojeći i novi vlasnici ugostiteljskih objekata, neće moći da koriste više naziva delatnosti npr. kafe-picerija, kafe-restoran i druge kombinacije različitih vrsta, nego će biti u obavezi da izaberu jednu od pretežnih delatnosti i da je usklade sa Pravilnikom o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje ugostiteljske delatnosti koji će biti na snazi od 15. aprila ove godine.

(Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pravilaugostiteljstvo
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • IVANA

    Za ovu „značajnu“ i „suštinsku“ promenu moraće da se plati i neka taksica, narode moj

  • Slobodan

    Lukavo se izvukli „eksperti“ koji su pisali zakon. Čuj, tehnička greška, naročito. Umesto da autoru zakona, koji verovatno nema ni dana radnog staža oduzmu diplomu, još će neku jadnu daktilografkinju da otpuste (mada ne verujem, i ona je njihov kadar, biće, pojeo vuk magarca, glup je narod,, svariće i ovo maltretiranje). Došli ste na vlast pa samo kradite a nemojte pametovati, manja je šteta.