Novi blok počinje da radi u najvećoj kineskoj hidroelektrani (FOTO/VIDEO)

Nova jedinica za proizvodnju električne energije u hidroelektrani Bajhetan na jugozapadu Kine prošla je u ponedeljak 72-časovni probni rad i formalno počela da radi, piše Sinhua.

Rad bloka broj 5 predstavlja osmu energetsku jedinicu puštenu u rad, od ukupno 16 izgrađenih blokova u okviru mega projekta. Stanica ima ukupan instalisani kapacitet od 16 miliona kilovata.

Hidroelektrana Bajhetan se nalazi na reci Đinša, u gornjem delu reke Jangce. Ona prenosi električnu energiju sa resursima bogatog zapada, u regione koji su gladni energije u istočnoj Kini, što predstavlja veliki korak u korišćenju čiste energije u zemlji.

Od prošlog juna, kada su puštene u rad prve jedinice za proizvodnju električne energije, hidroelektrana je proizvela preko 26,9 milijardi kilovat-sati električne energije, rekao je Vang Džilin, koji vodi izgradnju projekta Bajhetan u korporaciji Tri kineske klisure (China Three Gorges Corporation).

Kada bude potpuno operativna, hidroelektrana će proizvoditi u proseku više od 62,4 milijarde kilovat-sati električne energije godišnje, dovoljno za godišnju potrošnju električne energije za oko 75 miliona ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar