Novi interkonektor osnazuje energetsku sigurnost Evrope

SOFIJA – Premijer Grčke Kirjakos Micotakis rekao je danas u Sofiji da gasni interkonektor između Bugarske i Grčke osnažuje energetsku bezbednost svih zemalja kako na Balkanu, tako i na evropskom kontinentu u celini.

„Ovaj gasovod će dovesti prirodni gas iz Azerbejdzana u Bugarsku i oslobodiće nas stega ruskog gasa“, rekao je on na ceremoniji povodom puštanja u rad interkonektora između Bugarske i Grčke.

Istakao je da je ovaj interkonektor kulminacija sarađnje i koordinisanih napora između vlada Grčke i Bugarske tokom proteklih godina.

Podsetio je da je pre skoro dva meseca u Komotinuju sa tadašnjim premijerom Bugarske Kirilom Petkovim proslavio dovršetak građevinskih radova na ovom energetskom mostu koji još više približava Grčku i Bugarsku i koji drastično menja energetsku mapu regiona.

Ocenio je da je puštanje u rad ovog gasovoda danas izuzetni trenutak, ne samo za „Jugoistočnu Evropu već i za čitavu Evropu“ i izrazio zadovoljstvo što njegova zemlja igra aktivnu ulogu u tome da postane energetski centar u regionu.

Objasnio je da će ovaj interkonektor omogućiti da evropske zemlje prevaziđu izazove usled pandemije i rata u Ukrajini, ali i da zajedno promovišu prosperitet naših naroda.

„Ovo je projekat koji donosi diversifikacju izvora snabdevanja i povezuje evropske države koje dele iste vrednosti, solidarnost i rgionalnu saradnju“, rekao je Micotakis.

Micotakis smatra da evropske zemlje moraju zajedno da nastupe i izbegnu fragmentaciju evropskog energetskog tržišta.

„Moramo da budemo sigurni da je evropska solidarnost iznad nacionalnih interesa. Grčka će biti spremna da doprinese naporima kojima Evropska komisija rukovodi“, poručio je Micotakis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar