Novi sistem usklađivanja penzija ubuduće, mogu biti i veće?

Penzije se u Srbiji više neće usklađivati dva puta godišnje, prema rastu inflacije, već će to ubuduće raditi Vlada, u skladu sa stanjem u budžetu, pa ta primanja mogu biti i veća, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević.

– Bila je velika dilema da li da ostavimo u zakonu da usklađivanje bude dva puta godišnje, u skladu sa inflacijom i troškovima života. Opredelili smo se da to prepustimo Vladi – rekao je Đorđević novinarima posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

On je pojasnio da penzije u Srbiji nisu dostigle taj nivo da mogu da se usklađuju sa rastom inflacije i da penzioneri zaslužuju veće prinadležnosti.

– Kao što ove godine imamo povećanje penzija, želimo da i sledeće godine one budu veće nego što je rast inflacije – rekao je ministar Đorđević.

Prema njegovim rečima, kada Srbija bude imala stabilan penzioni sistem, tada će penzije moći da prate samo rast inflacije.

– Da rast penzija prati samo rast inflascije, to sada ne bi bilo odgovorno sa naše strane. Želimo da sada povećanje bude veće od same inflacije i da poboljšamo materijlni položaj najstarijih sugrađana – zaključio je Đorđević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

penzijauskladjivanje
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kad nesto ili negde se zagusti odmah se sete penzionera i dizanje plate. Ali od toga ostaje samo obecanje. Bas su oni darezljivi, eventualno za svoj dzep. Vec vidjeno x puta…

  • Deda

    Pa niko im nije branio da uskladjuju prnzije u vecem procentu od inflacije. Ali imali su obavezu da uskladjuju. Ovako…

  • Anonimni

    A prolećem svakog goda popne s’ na breg Balakaha, pa poviče gromoglasno: Dobićete juhahaha!