Novi spisak poreskih dužnika – a imena…

Poreska uprava posle godinu i po dana objavila spisak s imenima najvećih poreskih dužnika za 2017. godinu.

Poreska uprava Srbije pozvala je juče sve poreske obveznike da krenu s izmirivanjem svojih poreskih obaveza, jer 28. februara ističe rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za prethodni mesec. Poreznici apeluju i na samostalce da do 19. februara plate mesečnu akontaciju poreza na prihod od obavljanja samostalne delatnosti.

Da su najveći poreski dužnici, čija je imena Poreska uprava Srbije objavila na svom sajtu, zaključno s dugovima do 31. 12. 2017. godine imali sluha za ove apele, danas im dugovi ne bi bili u milijardama dinara. Na pozive poreznika posebno su se izgleda oglušili srpski biznismeni, koji su godinama na ovom spisku u nadi da će im porezi zastariti i da neće morati da ih plate.

Na spisku poreznika vidi se da državi za porez duguje 389 aktivnih firmi, koje pojedinačno duguju od 20 miliona do dve milijarde dinara, koliki je dug prvog na spisku – Akcionarskog društva „Borba”, od oko dve milijarde dinara, koje je u vlasništvu države. Drugi na listi je „Semp sistem” s dugom od 1,1 milijarde, vlasnika, kako se na sajtu može videti Milorada Kesića, treći je „Mera invest” Marka Miškovića, sina Miroslava Miškovića vlasnika „Delta holdinga”, od milijardu dinara, što je više nego pre godinu i po dana kada je trebalo da plati 952 miliona dinara.

Među dužnicima su i firme: Bogoljuba Karića, Miroslava Bogićevića, Dragana Đurića, Vojina Lazarevića vlasnika „Rudnapa”.

I dok se s jedne strane spočitava ovim velikim poreskim dužnicima zašto ne plaćaju tolike dugove, s druge strane nije jasno ni zašto je Poreska uprava Srbije godinu i po dana izbegavala da javnosti  predoči ove podatke, posebno ako se zna da ima obavezu da ih objavljuje na svakih šest meseci što se do pre dve godine i poštovalo.

Firma „Jugohemija – Vetagra”, deo grupacije „Delta” Miroslava Miškovića, duguje, kako se vidi na spisku Poreske uprave, 136,2 miliona dinara, firma u vlasništvu Auto-moto saveza Srbije, AMSS PS državi na ime poreza duguje 539,4 miliona dinara, „Navip”, koji iako radi, duguje 476 miliona dinara, građevinsko preduzeće „Komgrap” 469 miliona dinara.

(Jasna Petrović-Stojanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

porez
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Anonimni, Vasem komentaru se nema sta dodati. Apsolutna istina!!!

  • Anonimni

    I cemu ovi spiskovi? Da se pokaze kako drzavni organ tj.Poreska uprava nije radila svoj posao koji je po Zakonu obavezna da radi tj da naplacuje porez. Zna se po imwnu i prezimenu koja jedinica je zaduzena za koju firmu kao i pojedinac. Da li nisu po necijoj naredbi spreceni da naplaciju od nekih firmi na spisku? Ovako samo bacanje prasine i kao da se nesto radi. Da li sada mi-javnost to treba da naplacujemo. Kako je moguce da neko toliko vremena ne placa porez a ovamo Zakon je propisao sta se radi i koji su postupci za one koji ne placaju porez. Neko nije radio svoj posao za koji je placen svesno ili po necijem nalogu ili zahtevu.