Obama najavio novi centar industrijske proizvodnje

Vlada SAD je danas izabrala jednu grupu iz Los Andjelesa da predvodi njene napore da američka industrijska preduzeća postanu konkurentnija u svetu, pomažući im da troše manje energije i da manje zagadjuju.

Ta grupa, „The Smart Manufacturing Leadership Coalition“ dobiće od federalne vlade 70 miliona dolara za uspostavljanje devetog od 15 „čvorišta proizvodnje“ koja predsednik Barak Obama želi širom zemlje. Ta firma sa 200 partnera će uložiti najmanje još toliko.

To privatno-javno partnerstvo će razviti „pametne senzore“ da bi sve vrste proizvodnje bile efikasnije, rekao je Obama na konferenciji na kojo su prikazane mogućnosti investiranja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Proizvodni sektor SAD je otvorio više od 800.000 radnih mesta od februara 2010. godine. Industrija je imala velike koristi od nižih cene prirodnog gasa. Obama je rekao da stvaranje „proizvodnog čvorišta“ pokazuje kako Sjedinjene Države „podižu letvicu“ inovativnih kompanija koje posluju u SAD.

„Svet je manji zbog inovacija“, rekao je Obama, dodavši: „To može biti u korist svih, ako radimo kako treba“.

Zvaničnici Vlade kažu da preradjivačka industrija odnosi oko jedne trećine ukupne potrošnje energije u SAD. Proizvodnja hemikalija i čelika su primeri industrije s velikim troškovima za energiju, te bi one mogle imati koristi od novih tehnoloških dostignuća.

„Treba shvatiti da je budućnost poslova proizvodnje u osnovi u informacionoj tehnologiji“, rekao je sekretar SAD za energetiku Ernest Monic.

Obama je rekao da ima zabrinutosti jer inovacije i trgovina neke ljude ostavljaju po strani, ali je rekao i da globalizacija dovodi zemlje do mogućnosti da uče jedne od drugih. On je rekao da se „inovacije šire i povezuju svet, obećavajući napredak i smanjenje siromaštva i, konačno, manju verovatnoću rata i nasilja i sukoba“.

Tokom ove nedelje posvećene inovacijama, Obama će prisustvovati svetskom samitu preduzetnika na Univerzitetu Stanford i učestvovati u panel-diskusiji sa osnivačem i direktorom Fesbuka Mark Zakerbergom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar