Očekuje se dobra turistička sezona u Srbiji

BEOGRAD – Turistički poslenici očekuju da će i ovogodišnja turistička sezona u Srbiji biti dobra i nadmašiti prošlogodišnju koja nam je donela rekordan devizni priliv od turizma vredan oko 1,6 milijardi evra.
Predviđa se da će većinu turista i ove godine činiti domaći posetioci, ali i da će se veliki broj turista iz regiona odlučiti za Srbiju kao destinaciju za odmor.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović za Tanjug kaže da im je potvrdu da će turisti iz regiona i ovog leta birati Srbiju, dao i nedavni sajam turizma u Banjaluci, gde su građani Republike Srpske više nego zainteresovani za boravak u našoj zemlji.

„Raduje to što turisti dolaze na više kraćih odmora i ponavljaju dolazak na odmor u Srbiji, a očekujemo da tako bude i ove godine“, kaže Labovićeva.

Dodaje da se predviđa da će, iako će većina građana ove godine putovati negde u inostranstvo, ipak deo odmora provesti u Srbiji.

„Mi u promotivnim aktivnostima i predlažemo našim građanima, da ako ne ceo, onda deo godišnjeg odmora provedu u Srbiji. I inače je sada trend u putovanjima da se ljudi odlučuju za više kraćih odmora, a Srbija je idealna destinacija za tako nešto“, ističe Marija Labović.

Prema njenim rečima, Turistička organizacija Srbije je krenula sa novom promotivnom kampanjom i novim sloganom „Doživi Srbiju“, a intenzivne promotivne aktivnosti će trajati do kraja juna, dok je kampanja kroz digitalne vidove komunikacije stalno aktuelna.

„Paralelno sa kampanjom namenjenom domaćim turistima, radimo i kampanju za inostrane goste, tako da ćemo u zemljama u regionu organizovati više promotivnih događaja. Aktivnosti ćemo usmeriti i na tržište Turske, jer imamo dosta turista iz ove zemlje zainteresovanih za dolazak u Srbiju“, kaže Labovićeva, uz opasku da su Turci ranije u većem broju uglavnom dolazili u Beograd.

Dodaje da se očekuje da sada, s obzirom da direktni letovi za turske gradove postoje i iz Niša i Kraljeva, u većem broju dolaze ti turisti i u druge delove Srbije.

Situacija u Rusiji i Ukrajini će, ocenjuje sagovornica Tanjuga, uticati na posete ruskih turista našoj zemlji, koji su u zimskoj sezoni bili naši najbrojniji posetioci i ostvarili najveći broj noćenja.

„Nadamo se da će se situacija što pre smiriti, pa da turiste iz Rusije eventualno možemo da očekujemo makar u drugoj polovini godine“, kaže Labovićeva.

I direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović za Tanjug kaže da se na Zlatiboru nadaju dobroj sezoni i da kreću sa karavanom po gradovima Srbije, kada će obići dvadesetak gradova i upoznavati ljude u njima sa turističkom ponudom ove planine.

„Fokus će nam biti na novim sadržajima, novim pešačkim i biciklističkim stazama, koje će biti postavljene i koje će turisti moći da koriste ovog leta. Gondola je jedna od glavnih atrakcija koja i dalje privlači veliki broj turista koji dođu na Zlatibor, jer gotovo da nema turiste koji dođe ovde a ne provoza se zlatiborskom gondolom“, kaže Živanović.

On najavljuje i nove infrastrukturne projekte, kao što je sportski park Zlatibor koji će imati 14 fudbalskih igrališta, čija izgradnja bi trebalo da krene polovinom ove godine.

„Turisti sada vole da miksuju i da deo odmora provedu na moru a deo na planini, a u njihovim planovima uvek se nađe prostora za Zlatibor i to tri, četiri dana, jer nama i statistika pokazuje da se toliko turisti zadržavaju kod nas“, ističe sagovornik Tanjuga i dodaje da se očekuje da će u piku letnje turističke sezone, dakle u julu i avgustu, na Zlatiboru dnevno u kontinuitetu biti više od 30.000 gostiju.

Predviđa se da će oni još ove godine biti pretežno iz Srbije, ali i da će poseta iz regiona biti značajna.

Zato će turistički poslenici sa Zlatibora, osim promotivne kampanje po Srbiji, organizovati i promociju u regionu, pre svega po gradovima iz zemalja bivše Jugoslavije, najviše u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Makedoniji, a takođe i u Mađarskoj i Rumuniji.

Obe kampanje će početi u drugoj polovini maja i trajati do kraja juna.

Dobroj sezoni se nadaju i u banjama, a direktor Udruženja banja Srbije Vladan Vešković za Tanjug kaže da na takav zaključak upućuje i činjenica da su vaučeri za boravak u Srbiji brzo razgrabljeni i da će većina biti iskorišćena u banjama i planinama koje imaju status klimatskog mesta.

„Banje su spremne za sezonu, one su bile dobro posećene i u prethodne dve godine i očekujemo da se taj trend samo nastavi. Tim pre što više nema opasnosti da se specijalne bolnice odnosno zdravstvene ustanove u banjama vrate u sistem kovid bolnica“, kaže Vešković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar