Od 2022. godišnje 150 miliona za energetsku efikasnost

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, kaže da je jedan od razloga za donošenje novih zakona iz energetike bio da se njen razvoj uskladi sa potrebama zaštite životne sredine i da je sada težište u ovoj oblasti na povećanju energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.
„Pre 10 ili 15 godina bilo je važno samo da imate energiju, ali to sada nije dovoljno ni u svetu ni kod nas. Danas više nijedna odluka ni u energetici ni u rudarstvu, ne može da se donese, a da nije u skladu sa principima zaštite životne sredine”, rekla je Mihajlović gostujući na Studiju B.
Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ministarka je rekla da je donet novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije kako bi država pomogla građanima da zamene stolariju, poprave izolaciju, da ne bismo bili država u kojoj se troši oko četiri puta više energije nego u EU.
Dodala je da očekuje da prvi ugovori sa građanima u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti budu potpisani krajem leta i da lokalne samouprave imaju važnu ulogu u sprovođenju ovog procesa, jer one raspisuju javne pozive za građane i firme koje će raditi energetsku sanaciju.

„Ove godine će to biti finansirano novcem lokalnih samouprava, uz podršku iz budžeta, a za iduću godinu očekujemo i podršku međunarodnih finansijskih institucija i mnogo više novca za energetsku efikasnost“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, očekuje se da u proseku godišnje imamo oko 150 miliona evra za ove namene i da bi u naredne tri godine mogli da završimo veliki deo posla kad je reč o zameni stolarije na porodičnim kućama i stambenim zgradama.

Istakla je da je donet i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji će između ostalog omogućiti da mnogo veći broj ljudi postavi solarne panele na krovove svojih kuća ili zgrada.
“Napravili smo jednostavnu proceduru, gde se sve završava u četiri koraka, od izrade projekta, preko dobijanja odobrenja koje se pribavlja za kraće vreme nego građevinska dozvola, postavljanja panela, do zaključivanja ugovora sa elektrodistribucijom“, rekla je ministarka.

Navela je da solarni paneli mogu da se isplate već za nekoliko godina, a da nakon toga građani imaju samo uštedu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar