Od borbe protiv klimatskih promena 26 bln $ ekonomiji

OSLO/LONDON – Snažne akcije u borbi protiv klimatskih promena mogle bi kumulativno da donesu benefit svetskoj ekonomiji od najmanje 26.000 milijardi dolara do 2030. godine, prema zaključcima jedne studije.

„Zaokret ka ekonomiji koja manje emituje ugljen-dioksid nosi brojne mogućnosti“, navodi se u izveštaju Svetske komisije za ekonomiju i klimu, koja okuplja bivše šefove vlada, poslovne lidere i ekonomiste.

Pametnije investicije u čistiju energiju, gradove, hranu, korišćenje zemljišta, vodu i industriju donele bi 65 miliona novih radnih mesta do 2030. godine, što je jednako radnoj snazi Egipta i Britanije zajedno, navodi se u studiju.

Prelaskom sa fosilnih goriva na ekološku energiju, kao što je energija vetra i sunca, izbeglo bi se 700.000 preuranjenih smrtnih slučajeva zbog zagađenja vazduha do 2030. godine.

U izveštaju se preporučuju više cene za emisiju ugljen-dioksida od 40 do 80 dolara po toni do 2020. godine u velikim svetskim ekonomijama.

Takođe se navodi da bi ukidanjem subvencija za energiju iz fosilnih goriva vlade mogle da prihoduju 2.800 milijardi dolara godišnje do 2030. godine.

„Još uvek postoji percepcija da bi kretanje ka ekonomiji sa niskom emisijom ugljen-dioksida bilo skupo“, izjavila je jedna od autora izveštaja Helen Montford za Rojters.

„Ono što pokušavamo da uradimo sa ovim izveštajem je da jednom zauvek stanemo na kraj toj ideji“, dodala je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar