Od EBRD 15 mln evra kredita za navodnjavanje u Vojvodini

BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je Srbiji kredit od 15 miliona evra za izgradnju moderne infrastrukture za navodnjavanje u Vojvodini.

Poljoprivreda u Vojvodini biće zahvaljujući toj infrastrukturi otpornija na vremenske faktore, saopštila je EBRD.

Finansiranje će omogućiti uvođenje efikasne tehnologije za navodnjavanje iz akumulacionih jezera Borkovac i Pavlovac na Fruškoj gori, kao i snabdevanje vodom iz reke Save.

Nova infrastruktura će omogućiti dopunsko navodnjavanje u špicu sušne sezone i obezbediti dovoljno vode za oko 3.500 hektara zemljišta u opštinama Ruma i Sremska Mitrovica, koje je uglavnom pokriveno voćnjacima i vinogradima.

Ovo je drugi kredit koji EBRD odobrava Srbiji za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, nakon kredita od 15 miliona evra iz 2019. godine za projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u Svilajncu i Negotinu, koji je planiran da se realizuje tokom 2022. godine.

Direktor sektora agrobiznisa za region Jugoistočne Evrope EBRD Miljan Ždrale kaže da će poljoprivrednici u Vojvodini moći bolje da planiraju svoju proizvodnju i sa više sigurnosti.

„Bolji pristup uslugama navodnjavanja će im, takođe, omogućiti da povećaju očekivane prinose useva i prihode“, dodao je on.

U okviru projekta, EBRD će pomoći Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da razvije program obuke o tehnologiji navodnjavanja za lokalne poljoprivrednike, sa fokusom na žene povoljprivrednike, u cilju povećanja njihovog potencijala za zapošljavanje i stvaranja novih poslovnih prilika za njih.

Investicija takođe podrazumeva i pripremu prve strategije navodnjavanja u Srbiji, koja ima za cilj da obezbedi održivo, efikasno navodnjavanje, za naprednu i klimatski pametnu poljoprivredu.

Nacionalna strategija, pripremljena za desetogodišnji period, biće dopunjena petogodišnjim akcionim planom i prioritetnim investicijama u navodnjavanje za period do 2030. godine.

Na pripremi strategije radiće se zajedno sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Formalno usvajanje Strategije navodnjavanja i Akcionog plana očekuje se do sredine 2022. godine.

Kada bude usvojena, Strategija će stvoriti uslove za sprovođenju reformske agende u cilju poboljšanja efikasnosti u upravljanju sektorom navodnjavanja i uvođenjem komercijalnih principa.

Sa devet procenata bruto domaćeg proizvoda i 17 procenata udela u zaposlenosti, poljoprivredna i prehrambena industrija igra vitalnu ulogu u srpskoj privredi.

Međutim, sektor pati od nedovoljnog ulaganja i zastarele tehnologije, dok su sistemi vodosnabdevanja često osetljivi na uticaje klimatskih promena, kao što su suša, poplave ili izuzetno oštre zime.

Banka je do danas uložila više od 6,9 milijardi evra u 296 projekata u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar