Od sutra ponovo rade banke u Libanu

BEJRUT – Banke u Libanu sutra će ponovo biti otvorene posle jednonedeljnog štrajka.

Sindikat bankarskih radnika u Libanu saopštio je da okončava štrajk posle pojačane bezbednosti filijala i ekspzitura i donešenja seta privremenih mera za poslovne banke koji se odnose ograničenje dizanja novca.

Banke su bile zatvorene od 12. novembra zbog štrajka zaposlenih zbog zabrinutosti za bezbednost osoblja i pretnji klijenata, preneo je Rojters.

Udruženje banaka Libana utvrdilo je set privremenih mera za poslovne banke, uključujući ograničenje da klijenti mogu da podignu maksimalno 1.000 dolara nedeljno sa deviznih računa, zbog pogoršanja ekonomske i političke krize.

Do privremenih mera dolazi nakon protesta širom zemlje zbog kojih su tokom većeg dela prošlog meseca banke bile zatvorene.

Navedena uputstva pored ostalog predviđaju da se dozvoli transfer deviznih sredstava u inostranstvo samo za pokrivanje „hitnih ličnih troškova“.

U saopštenju se navodi da mere ne predstavljaju ograničenje kretanja novca i da su donete u konsultacijama sa centralnom bankom Libana.

Banke su od 17. oktobra, kada su izbile demonstracije, uglavnom bile zatvorene.

Početkom ovog meseca su nakratko ponovo počele da rade, ali su uvele strogu kontrolu transfera efektivnog stranog novca u inostranstvo i ograničile podizanje deviza, pri čemu je svaka poslovna banka utvrđivala vlastite limite.

Globalna rejting agencija S&P snizila je u petak kreditni rejting Libana za zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti na „ČC/C“ sa „B-/B“, navodeći kao razlog zabrinutost za poverenje deponenata i izveštaje o ograničenju novčanih tokova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar