Oko 180 firmi na skupu o unapređenju odnosa regiona i SAD

BEOGRAD – Više od 180 kompanija, od kojih je 27 iz SAD, učestvuje danas u Beogradu na konferenciji posvećenoj unapređenju ekonomskih odnosa regiona sa SAD, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je na otvaranju izrazio očekivanje da će na tom skupi biti sklopljeni novi poslovni ugovori.

„Siguran sam da ćemo posle današnjeg skupa imati nove investicije i poslove. Ako budemo zajedno ulagali u ljude, tada će naš region biti mesto odakle ljudi ne odlaze, već se u njega vraćaju“, poručio je Čadež.

Dodao je da će u okviru današnje konferencije biti održano i oko 260 B2B (biznis tu biznis) sastanaka.

Čadež je rekao da oko 160 kompanija dolazi iz celog regiona, gradova kao što su Niš, Skoplje, Priština, Peć i drugi.

„Zajednička vizija Srbije, Sjedinjenih Američkih Država i regionalnih ekonomija jeste da Zapadni Balkan postane region uspeha jer ima veliki potencijal kada su u pitanju znanje, inovacije i kreativnost“, poručio je Čadež.

Naveo je da je aktivnost sa američkim partnerima dosta doprinela razvoju IT sektora u Srbiji.

Ova konferencija „Western Balkan Regional Commercial Conference and Busines s-to-Busines s Event“, organizuje se u okviru posete Srbiji i Crnoj Gori Trgovinske misije Vlade SAD, koju čine 27 američkih kompanija sa fokusom na IKT, energetiku i čistu tehnologiju.

Ovo je prva trgovinska misija američke vlade u Srbiji i Crnoj Gori posle dve decenije, a boraviće u regionu do 4. novembra.
Njen cilj je da okupi ključne donosioce ekonomskih odluka, identifikuje poslovne mogućnosti i pokrene razgovore sa istaknutim poslovnim partnerima u strateškim sektorima.
Iz PKS poručili su da je ovaj skup prilika da predstavnici šest privrednih komora Zapadnog Balkana (WB6), okupljeni na Investicionom forumu tih komora, predstave zajednički potencijal regiona.

Tema regionalne konferencije „Western Balkan Regional Commercial Conference and Busineš-to-Busineš Event“ je unapređenje ekonomskih odnosa sa SAD i organizuje je Privredna komora Srbije u partnerstvu sa Ambasadom SAD u Srbiji, Američkom privrednom komorom (AmĆam) i uz podršku Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6).

Predsednik AmĆam Srbija Stefan Lazarević zahvalio se predsedniku PKS na gostoprimstvu, kao i delegaciji privrednika iz SAD što su pokazali otvorenst za saradnju.

„Činjenica da imamo damas 27 kompanija iz SAD koje su posetile Srbiju i istražuju mogućnosti poslovanja šalje jasan signal o sve boljim ekonomskim odnosima između Srbije i SAD“, kazao je Lazarević.

Istakao je da je sve veća robna razmena između dve zemlje i da potencijal za unapređenje saradnje leži u činjenici da raste izvoz iz Srbije i da u trgovini i uslugama SAD predstavljaju najznačajnijeg partnera za našu zemlju.

Ocenio je kao veoma značajno to što kompanije iz SAD danas razgovaraju kako sa kompanijama iz Srbije, tako i iz čitavog regiona i što će saznati kakvi su uslovi poslovanja na našim prostorima.

„Ovaj skup promoviše i dokazuje dobre regionalne odnose i regionalne ekonomske integracije, a upravo su to stvari koje promoviše inicijativa Otvoreni Balkan“, rekao je Lazarević.

Poručio je da Američka privredna komora u potpunosti podržava i radi na promociji OB i najavio da će nastaviti radi na unapređenju te inicijative i proširivanju saradnje sa PKS u tom domenu, kako bi se region što bolje ekonomski integrisao i privukao strane investitore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar